Novi izolatorij u Sarajevu: Pročitajte koji su prijedlozi Opće bolnice

Radiosarajevo.ba
Novi izolatorij u Sarajevu: Pročitajte koji su prijedlozi Opće bolnice
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Opća bolnica u Sarajevu

Senat Opće bolnice Prim. dr. Abdulah Nakaš danas je održao sjednicu povodom najave da se srednje teški COVID-19 pacijenti, koji imaju upalu pluća, smještaju i liječe u Izolatoriju u Studentskom domu na Bjelavama.

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije vezano za zbrinjavanje pozitivnih pacijenata u Kantonu Sarajevo, članovi Senata u sastavu Nada Koluder-Ćimić, Sajma Dautović, Ednan Drljević te Željko Ler i Halima Resić su održali hitni sastanak i donijeli preporuke menadžmentu Opće bolnice.

Naime, Senat ,kao najviše savjetodavno tijelo Opće bolnice, mišljenja je da se ovi pacijenti mogu smjestiti samo u COVID bolnicu, a ne u izolatorij.

COVID bolnica, kako navode, treba da ima odgovarajuće kliničke timove, popratne dijagnostičke kapacitete te razvedenu kiseoničku potporu.

U svakom kliničkim timu neophodni su infektolog, anesteziolog intenizvista, internista-kardiolog i pulmolog.

Također, u timovima su potrebni i konsultanti, internista-nefrolog,
psiholog, psihijatar te klinički epidemiolog.

"S obzirom na složenu epidemiološku situaciju u kojoj očekujemo veliki broj oboljelih, potrebno je da se svi raspoloživi medicinski timovi u Kantonu Sarajevo stave na raspolaganje novoj COVID bolnici, kojom bi koordinirali provjereni zdravstveni profesionalci. Ukoliko se ispune navedeni uslovi, Opća bolnica Prim. dr. Abdulah Nakaš prihvata da koordinira rad COVID bolnice Izolatorija na Bjelavama", poručili su iz Opće bolnice.

Koordinacija i vođenje COVID bolnice, kako kažu, trajat će sve dok se ne osposobi COVID bolnica u sklopu Opće bolnice, kada će ova zdravstvena ustanova sama preuzeti kompletnu brigu o pacijentima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije