Nova radna mjesta: Zamjenici predsjedavajuće Vijeća ministara imat će svoju kancelariju i savjetnike

4
L. M.
Nova radna mjesta: Zamjenici predsjedavajuće Vijeća ministara imat će svoju kancelariju i savjetnike
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sjednica Vijeća ministara BiH

Godinama je ogromna administracija u državnim institucijama opterećenje za budžet i privredu Bosne i Hercegovine, ali to nije spriječilo Vijeće ministara BiH da donese odluku kojom se u okviru ove institucije 'rađaju' nova radna mjesta.

Naime, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na 43. sjednici održanoj 19. marta 2024. godine, donijelo je Odluku o uredima zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara.

U aktuelnom mandatu predsjedavajuća je Borjana Krišto, a njeni zamjenici su ministri Staša Košarac i Zukan Helez koji sada imaju pravo na kancelariju, šefa kabineta i savjetnike.

S ove strane Drine| Dragan Banjac: Nečastivi se vratio

S ove strane Drine| Dragan Banjac: Nečastivi se vratio

Ovom odlukom osnivaju se uredi zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, kao stalna stručna tijela Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, uređuje se nadležnost rada ureda, kao i druga pitanja od značaja za rad ureda.

"Uredi su nadležni za obavljanje sljedećih poslova: planiraju aktivnosti zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara sa ciljem efikasnijeg i kvalitetnijeg izvršavanja obaveza zamjenika predsjedavajućeg u Vijeću ministara utvrđenih Ustavom i zakonima Bosne i Hercegovine; pripremaju informativno-analitičke i druge materijale za potrebe zamjenikā predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Također, propisano je i da obavljaju direktnu komunikaciju sa građanima za potrebe zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara; sarađuju sa ministarstvima i drugim tijelima uprave Bosne i Hercegovine, vladama entiteta i Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, kao i međunarodnim institucijama i tijelima u zemlji te obavljaju i druge poslove za potrebe zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara", navodi se u odluci.

Navodi se da za obavljanje poslova iz nadležnosti ureda, zamjenici predsjedavajućeg Vijeća ministara imenuju po jednog šefa ureda - što odgovara radnom mjestu šefa Ureda predsjedavajućeg Vijeća ministara i jednog savjetnika - što odgovara radnom mjestu savjetnika predsjedavajućeg Vijeća ministara, koji su im neposredno odgovorni za svoj rad.

Podsjetimo, članovi kabineta predsjedavajuće Vijeća ministara imaju platu oko 4.050 KM. Savjetnici i sekretari ministarstava sa imaju platu od oko 2.150 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije