Slučaj "Dženan Memić": Crni Touareg presreo vozilo Hitne pomoći

A. L.
Slučaj "Dženan Memić": Crni Touareg presreo vozilo Hitne pomoći
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Muriz Memić

Na pitanje novinara portala Radiosarajevo.ba o tome kada možemo očekivati nova hapšenja ili pretrese u vezi pokretanja istrage za ubistvo Dženana Memića, njegov otac Muriz Memić kazao nam je - uskoro.

Za Muriza Memića i njegovu porodicu danas je važan dan jer je zvanično saopćeno kako je pokrenuta istraga za ubistvo njegovog sina. Muriz Memić i Dženanova porodica od početka procesa tvrde da je Dženan ubijen, odnosno da nije stradao u saobraćajnoj nesreći kako je to Kantonalno tužilaštvo predočilo u optužnici.

Veliki koraci

Muriz za portal Radiosarajevo.ba kaže da na ovom velikom koraku može zahvaliti postupajućim tužiocima, kao i rukovodstvu MUP-a KS koje trenutno radi na slučaju.

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

"Ima još uvijek časnih ljudi u MUP-u. Imam veliko povjerenje u njih i ovo što rade, kao i u postupajuće tužioce", rekao je Memić i otkrio detalje današnjeg sastanka u Tužilaštvu BiH sa v. d. glavnog tužioca Milankom Kajganićem.

"Rekao je i meni i Davoru da možemo doći kada god želimo i da mu se možemo obratiti za šta god želimo. On nam stoji na raspolaganju. Hvala mu", rekao je Memić.

Kaže da je zatražena maksimalna sigurnost za njega i Davora i da su im na raspolaganju sve sigurnosne agencije.

"Rekli su da ih nazovemo ako bilo šta primijetimo i da će oni znati šta treba uraditi", dodao je Memić.

Osvrnuo se kratko i na Sabinu Sarajliju za koju kaže da je rekla na sastanku tužilaca da "porodica Memić nema povjerenje u Kantonalno tužilaštvo i da bi predmet onda trebalo preuzeti Tužilaštvo BiH".

"Ona nije napomenula da sam joj ja slao u nekoliko navrata zahtjeve da me primi, ali da me nikada nije htjela saslušati. I, kako da imam povjerenje?", konstatuje Memić.

Nova hapšenja

Javnost zanima da li će uskoro početi nova hapšenja u predmetu Dženan Memić, s obzirom na to da je pokrenuta istraga za ubistvo.

"Uskoro", kaže Muriz Memić i dodaje: "Ja sam lično pričao s tužiocima o imenima izvršioca. Pustit ćemo tužiocima da rade svoj posao. Njima nije lako jer sada moraju ispravljati 'krivu drinu'. Mogu reći da oni i pripadnici MUP-a KS koji su uključeni u slučaj rade ozbiljan posao i da ja imam puno povjerenje u njih. A, što se tiče kriminalaca, oni će morati odgovarati", kaže Memić.

Navodi da je državno tužilaštvo u posjedu novog snimka gdje svjedok, očevidac događaja, njemu (Murizu Memiću) prepričava šta je vidio kobne noći u februaru 2016. godine.

Osvrnuli smo se i na današnje ročište na kojem je svjedočio zaštićeni svjedok.

Prvi put u sudnici je spomenut Muamer Budnjo.

Također, svjedok je spominjao i crni džip Touareg koji je kobne noći, prema riječima svjedoka, presreo vozilo Hitne pomoći koja je prevozila Alisu Mutap.

"Iz automobila je neko izašao, otvorio vrata hitne pomoći i rekao Alisi: 'Ti imaš amneziju, ničega se ne sjećaš'", prepričava Muriz Memić današnje riječi svjedoka iz sudnice.

Kaže da nije nigdje službeno zabilježeno da je vozilo Hitne pomoći zaustavljeno, a da se to mora zabilježiti.

"Doktor Amar Kadrić je na jednom ročištu rekao da je vozilo Hitne zaustavljeno jer je Alisa Mutap morala povratiti. Znali smo da neće reći pravi razlog", priča Memić.

Direktorica Sena Taljanović

Memić je citirao i detalje sa suđenja - zaštićeni svjedok M1 je rekao da je Muamer Budnjo dolazio jednu noć u Hitnu, ali M1 nije mogao potvrditi koji je to dan bio.

"Ne znam je li bio 8. ili 9. februar, ali mislim da mi je koleginica rekla da je u to vrijeme Dženan Memić bio još živ. Prema priči kolegice Muamera Budnju je jednu noć na sporedni ulaz u Hitnu uvela tadašnja direktorica Sena Softić-Taljanović. On je bio sav u znoju, a kada ga je jedna od sestara pitala: 'Šta je bilo sine', na nju se direktorica Sena Softić-Taljanović proderala uz primjedbu: 'Ko je vas šta pitao'", kazao je M1.

Memić nam kaže da sada vjerovatno slijedi pauza u procesu pred Sudom BiH, jer predsjedavajuća Sudskog vijeća u ovom predmetu Džemila Begović ide u penziju.

Pitali smo ga šta to još može značiti?

"Pa, ja bih volio da se postupak sada vrati na početak. Da Hasan Dupovac (jedan od optuženih u ovom predmetu op. a.) ponovi razred", rekao je Memić.

"Ovo da nije krupno, davno bi se završilo", poručio je na kraju razgovora za portal Radiosarajevo.ba Muriz Memić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije