Njemačka traži, a Hrvatska se protivi sankcijama protiv Dodika!

14
F. V.
Njemačka traži, a Hrvatska se protivi sankcijama protiv Dodika!
Foto: EPA-EFE / Gordan Grlić Radman

Dok premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković danas u Sarajevu poručuje kako ta zemlja ne želi vidjeti nikakve separatističke ideje u Bosni i Hercegovini, njegov ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman se, kako večeras javljaju zagrebački mediji, usprotivio ideji za uvođenje sankcija članu Predsjedništva BiH i lideru SNSD-a Miloradu Dodiku kao glavnom protagonisti tog radikalnog separatizma!?

Kako Večernji list neslužbeno saznaje, "Njemačka je i na drugim sastancima iza zatvorenih vrata u Vijeću EU bila najzagrijanija za uvođenje sankcija protiv Dodika, no među najhladnijima prema toj ideji zasad se čini - Hrvatska".

"Stav je Hrvatske da damo prostora za dijalog. Upravo zbog tog neposrednog susjedstva, jer mi smo najviše pogođeni ili bismo bili pogođeni. Kao onome tko ima više saznjanja, iskustva i više geopolitičkog interesa u smislu zadržavanja stabilnosti, sigurnosti i jednog trajnog dijaloga, nama je u interesu inzistirati na dijalogu.

Stravična nesreća u BiH: Uslijed teških povreda poginula jedna osoba

Stravična nesreća u BiH: Uslijed teških povreda poginula jedna osoba

Uvjeriti sve lidere, čimbenike, koliko je nužno BiH promatrati i doživjeti kao zemlju koja je suverena i cjelovita i da nema prostora za bilo kakav separatizam. Upravo je s tom porukom premijer Plenković išao u BiH", rekao je ministar Grlić Radman, koji je prošlog ljeta upravo sa Dodikom slavio rođendan predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića sa sve "obiteljskim grbom".

Kako je portal Radiosarajevo.ba ranije danas objavio, nova njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock danas je novinarima u Briselu izjavila da bi EU trebala "postojeći režim sankcija upotrijebiti protiv gospodina Dodika", lidera bosanskih Srba koji je poveo bh. entitet RS prema vraćanju nadležnosti s federalne razine (zapravo projektu rušenja bh. institucija), odnosno i prema najavi izlaska iz Oružanih snaga BiH te ponovnog stvaranja vojske RS-a.

Iako lider SNSD-a vrlo jasno govori šta misli i šta radi i kako to vodi, hrvatski ministar želi valjda biti "veći Srbin od Dodika", pa tvrdi kako ne misli da bi Milorad Dodik išao u "jednu takvu avanturu" ponovnog stvaranja vojske Republike Srpske!?

"Naravno, pratit ćemo događanja. Sigurno da Hrvatska neće podržati nikakav oblik separatizma", zaključio je Grlić Radman, valjda svjestan da se danas pred očima Europske unije i međunarodne javnosti upravo silno založio za nedvosmisleni separatizam.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije