Njemačka štampa: "U BiH se samo zatvorenici žele vakcinisati"

4
Radiosarajevo.ba
Njemačka štampa: "U BiH se samo zatvorenici žele vakcinisati"
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / KPZ Zenica

Stopa procijepljenosti u Bosni i Hercegovini spada među najniže u Europi. Iznimka su kazneno - popravni domovi u ovoj zemlji.

"Mi smo gotovo potpuno procijepljeni", kaže direktor Kazneno-popravnog doma Zenica Redžo Kahrić.

To znači da je više od 90 posto zatvorenika i više od 60 posto zaposlenih do sada primilo obje doze cjepiva protiv koronavirusa, piše Deustche Welle.

Preneseno na ostale kazneno-popravne domove u zemlji: više od 80 posto od oko 2.000 osoba koje trenutno izdržavaju kaznu u jednom od 13 zatvora u BiH je barem jednom cijepljeno.

To je velika razlika u usporedbi s ostatkom stanovništva gdje je cijepljeno tek oko 27 posto građana. Razlog ne leži u pomanjkanju cjepiva nego u nespremnosti građana da se cijepe.

Prema navodima vlasti, cijepljenje je u zatvorima na dobrovoljnoj bazi.

Kahrić smatra da bi razloge u visokoj stopi procijepljenosti među stanovnicima kazneno-popravnih domova trebalo tražiti u činjenici da je unutar zatvora teško izbjeći ili ignorirati mjere, pogotovo ako slučajno dođu u kontakt sa zaraženom osobom. Zato se radije cijepe.

I dok u ostatku zemlje koronavirus donosi mnoge probleme, unutar zatvora u BiH nije bilo masovnijih izbijanja zaraze.

"Mnogi članovi moje obitelji su se zarazili, među njima i moja majka. Zato mislim da je ispravno nositi masku i cijepiti se", kaže Fahro Kahriman, jedan od zatvorenika u KP Zenici.

Stanovnici KPD-a u BiH su na početku pandemije odigrali i važnu ulogu u opskrbi stanovništva zaštitnih maskama. Kako navodi direktor KP Zenica Kahrić, samo u Zenici je proizvedeno više od 10.000 maski.

U zatvorskoj radionici se i dalje proizvode zaštitne maske. Zatvorenici kažu da to rade dobrovoljno.

"Šivanje maski je smisleno provedeno vrijeme u zatvoru a ujedno je korisno i za cijelo društvo", kaže Kahriman.

Da su maske potrebne govori i podatak da je u BiH na 3,3 miliona stanovnika do sada zabilježeno gotovo 300.000 zaraza koronavirusom i više od 13.000 umrlih što spada među najviše stope u Europi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije