Njemačka predstavnica u UN-u poručila: Rezolucija nije protiv Srbije

5
Radiosarajevo.ba
Njemačka predstavnica u UN-u poručila: Rezolucija nije protiv Srbije
Foto: Printscreen / Antje Leendertse

Započela je sjednica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija na kojoj se glasa o nacrtu rezolucije o genocidu o Srebrenici. Na početku sjednice obratila se njemačka predstavnica u UN-u Antje Leendertse.

Antje Leendertse je tokom svog izlaganja kazala da rezolucija nije protiv Srbije i da svi procijene tekst prema onome što u njemu piše, naglašava podršku koju su rezoluciji dale zemlje zapadnog Balkana.

Predstavnica Njemačke u UN-u Antje Leendertse predstavila je na početku sjednice tekst rezolucije. Naglasila je da je prije gotovo 30 godina više od 8.000 sistematski pogubljeni, a sve je počelo 11. jula 1995. i trajalo nekoliko dana.

Netanyahu raspustio ratni kabinet: Novi neće biti formiran

Netanyahu raspustio ratni kabinet: Novi neće biti formiran

"Ni činjenica da je to bila zaštićena zona UN nije spriječila zločin. Ovaj čin genocida doveo je do tragične smrti žrtava i neviđene patnje za preživjele", kazala je Antje Leendertse.

Naglasila je da je cilj rezolucije - poštivanje i sjećanje na žrtve i preživjele koji žive sa ožiljcima.

"O ovoj rezoluciji se šire lažni navodi. Ona nije upućenas pritiv bilo koga. Nije ni protv Srbije, vrijednog člana ove organizacie. Upućena je samo na počinioce genocida", dodala je.

Na portalu možete uživo pratiti sjednicu Generalne skupštine UN-a na linku OVDJE. 

Podsjedimo, na današnjoj sjednici Generalne skuštine UN-a se glasalo o prijedlogu da se, kroz rezoluciju, 11. juli proglasi "Međunarodnim danom sjećanja i obilježavanja genocida 1995. godine u Srebrenici".

Predlagači nacrta rezolucije o genocidu u Srebrenici početkom sedmice utvrdili su konačnu verziju tog dokumenta. Inicijatori predloženog teksta su bile Njemačka i Ruanda, dok je amandmane na nacrt podnijela Vlada Crne Gore.

Konačan nacrt rezolucije, u koju je portal Radiosarajevo.ba zahvaljujući Zlatku Lagumdžiji, ambasadoru Bosne i Hercegovine pri UN-u imao uvid, predviđa da 11. juli bude proglašen Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici, koji bi se obilježavao svake godine.

U nacrtu rezolucije, bez rezerve se osuđuju akcije koje veličaju osuđene za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid, uključujući i one odgovorne za genocid u Srebrenici.

Također, naglašava se važnost završetka procesa pronalaženja i identifikacije preostalih žrtava genocida u Srebrenici i njihovu dostojanstvenu sahranu i poziva na nastavak krivičnog gonjenja počinilaca genocida u Srebrenici.

Najvažniji dio rezolucije sadržan je u sedam tačaka:

1. Generalna skupština donosi odluku da 11. juli proglasi Međunarodnim danom sjećanja i obilježavanja genocida 1995. godine u Srebrenici
2. Bez rezerve osuđuje svako poricanje genocida u Srebrenici te poziva države članice da sačuvaju utvrđene činjenice uključujući i kroz obrazovne sisteme razvijanjem odgovarajućih programa, također u cilju sjećanja, sprečavanja poricanja i iskrivljavanja genocida
3. Bez rezerve osuđuje radnje koje veličaju osuđene ratne zločine, zločine protiv čovječnosti, uključujući i odgovorne za genocid u Srebrenici

Uživo iz New Yorka sa sjednice skupštine UN-a na kojoj se usvaja rezolucija o genocidu u Srebrenici

Uživo iz New Yorka sa sjednice skupštine UN-a na kojoj se usvaja rezolucija o genocidu u Srebrenici

4. Naglašava važnost završetka procesa pronalaženja i identifikacije preostalih žrtava genocida u Srebrenici te poziva na nastavak krivičnog gonjenja onih počinalaca genocida koji se tek trebaju suočiti s pravdom5. Poziva sve države da se u potpunosti pridržavaju svojih obaveza prema Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida
6. Zahtijeva od generalnog sekretara da uspostavi program informisanja pod nazivom "Genocid u Srebrenici i UN" počevši tako svoje djelovanje za obilježavanje 30. godišnjice od genocida
7. Poziva sve države članice, organizacije sisteme UN-a, NVO te akademske organizacije da obilježavaju Međunarodni dan uključujući i organizaciju posebnih aktivnosti u znak sjećanja i odavanja počasti žrtvama genocida u Srebrenici 1995. godine kao i odgovarajuće edukacije i aktivnosti koje se odnose na podizanje javne svijesti o genocidu

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije