Njemačka pomaže žrtve nasilja: Sigurnoj kući u Sarajevu donirano 9.000 eura

Radiosarajevo.ba
Njemačka pomaže žrtve nasilja: Sigurnoj kući u Sarajevu donirano 9.000 eura
Foto: Press služba KS / S uručenja donacije

Njemačka ambasadorica Margret Uebber uručila je Sigurnoj kući u Sarajevu donaciju u vrijednosti od 9.000 eura. Zahvaljujući ovoj donaciji, osposobit će se prostorije koje do sada nisu bile korištene.

Na ovaj način Njemačka daje podršku za suzbijanje pandemije COVID-19 u Bosni i Hercegovini.

"Nažalost, trenutno je velika potreba za sigurnim kućama. Znamo da je porodično nasilje bilo u snažnom porastu za vrijeme pandemije i samoizolacije. Ove kuće nude zaštitu ženama i porodicama, koje nisu sigurne u svom vlastitom domu. Sigurne kuće imaju naravno ograničene prihvatne kapacitete a zbog pandemije su morale ispuniti veće higijenske standarde. Zbog toga mi je važno da predajom današnje donacije možemo dati podršku Sigurnoj kući u Sarajevu, kako bi mogla prihvatiti više žena po potrebi ih i prostorno izolirati", poručila je Uebber.

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Jasna Agić ovim povodom je kazala da nasilje nije privatni već društveni problem, koji se ne smije i ne može ignorisati već ga je dužnost iskorijeniti.

"U obavezi smo od nasilja zaštititi naše kćerke, sestre, prijateljice, naše majke. Zahvaljujemo se Njemačkoj ambasadi i ambasadorici Margret Uebber na donaciji i podršci Sigurnoj kući kako bi lakše prevazišli probleme koji su izazvani pandemijom koronavirusom. Ministarstvo sufinansira boravak žrtava nasilja u Sigurnoj kući u Sarajevu, a nadamo se da ćemo u skorije vrijeme iznaći i rješenje njenog trajnog smještaja“, istakla je ministrica Agić.

Po njenim riječima, posljedice izazvane pandemijom, odrazile su se i na finansijsko i organizaciono funkcioniranje Sigurne kuće.

Izvršna direktorica Fondacije lokalne demokratije Jasmina Mujezinović podsjetila je da su s pojavom pandemije, a zbog nedostatka prostora za izolaciju, bili primorani zaustaviti prijem u sigurnu kuću.

"Omogućavanjem ove podrške radu Sigurne kuće, obezbijedit će se žrtvama nasilja, ženama i djeci, sa područja Kantona Sarajevo zaštita od nasilja i nastavak pružanja adekvatne podrške imajući u vidu da je Sigurna kuća Fondacije lokalne demokratije, jedina za područje Kantona Sarajevo", naglasila je Mujezinović.

Inače, Ambasada Njemačke u Sarajevu je, kao reakciju na pandemiju koronavirusa, do sada dala podršku u iznosu od 39.000 eura. Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas je najavio da će se dodatnih 10 miliona eura staviti na raspolaganje za Zapadni Balkan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije