Zaštita / Njemačka pomaže žrtve nasilja: Sigurnoj kući u Sarajevu donirano 9.000 eura

11. 06. 2020. u 13:41:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 6

Njemačka ambasadorica Margret Uebber uručila je Sigurnoj kući u Sarajevu donaciju u vrijednosti od 9.000 eura. Zahvaljujući ovoj donaciji, osposobit će se prostorije koje do sada nisu bile korištene.

Na ovaj način Njemačka daje podršku za suzbijanje pandemije COVID-19 u Bosni i Hercegovini.

"Nažalost, trenutno je velika potreba za sigurnim kućama. Znamo da je porodično nasilje bilo u snažnom porastu za vrijeme pandemije i samoizolacije. Ove kuće nude zaštitu ženama i porodicama, koje nisu sigurne u svom vlastitom domu. Sigurne kuće imaju naravno ograničene prihvatne kapacitete a zbog pandemije su morale ispuniti veće higijenske standarde. Zbog toga mi je važno da predajom današnje donacije možemo dati podršku Sigurnoj kući u Sarajevu, kako bi mogla prihvatiti više žena po potrebi ih i prostorno izolirati", poručila je Uebber.

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Jasna Agić ovim povodom je kazala da nasilje nije privatni već društveni problem, koji se ne smije i ne može ignorisati već ga je dužnost iskorijeniti.

"U obavezi smo od nasilja zaštititi naše kćerke, sestre, prijateljice, naše majke. Zahvaljujemo se Njemačkoj ambasadi i ambasadorici Margret Uebber na donaciji i podršci Sigurnoj kući kako bi lakše prevazišli probleme koji su izazvani pandemijom koronavirusom. Ministarstvo sufinansira boravak žrtava nasilja u Sigurnoj kući u Sarajevu, a nadamo se da ćemo u skorije vrijeme iznaći i rješenje njenog trajnog smještaja“, istakla je ministrica Agić.

Po njenim riječima, posljedice izazvane pandemijom, odrazile su se i na finansijsko i organizaciono funkcioniranje Sigurne kuće.

Izvršna direktorica Fondacije lokalne demokratije Jasmina Mujezinović podsjetila je da su s pojavom pandemije, a zbog nedostatka prostora za izolaciju, bili primorani zaustaviti prijem u sigurnu kuću.

"Omogućavanjem ove podrške radu Sigurne kuće, obezbijedit će se žrtvama nasilja, ženama i djeci, sa područja Kantona Sarajevo zaštita od nasilja i nastavak pružanja adekvatne podrške imajući u vidu da je Sigurna kuća Fondacije lokalne demokratije, jedina za područje Kantona Sarajevo", naglasila je Mujezinović.

Inače, Ambasada Njemačke u Sarajevu je, kao reakciju na pandemiju koronavirusa, do sada dala podršku u iznosu od 39.000 eura. Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas je najavio da će se dodatnih 10 miliona eura staviti na raspolaganje za Zapadni Balkan.

NEMA KOMENTARA