Nasilje nad ženama i korona: Alarmantno porastao broj poziva upomoć

J. Ćebo
Nasilje nad ženama i korona: Alarmantno porastao broj poziva upomoć
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Rezultati OSCE-ovog istraživanja Dobrobit i sigurnost žena u BiH su pokazali da je skoro polovina žena preživjela neki oblik zlostavljanja, uključujući nasilje od strane intimnog partnera u dobi od 15 godina ili kasnije.

Prije proglašenja vanrednog stanja zbog širenja koronavirusa žene žrtve nasilja su utjehu i pomoć mogle potražiti u sigurnim kućama, no sada je ta situacija nešto drugačija.

Sigurna kuća je bila prisiljena da zbog pandemije privremeno obustavi smještaj za nove korisnice, jer na žalost, nemamo izolatorij te samim tim nemamo niti mogućnost da izvršimo izolaciju osoba koje bi primili kako bi osigurali zaštitu za korisnice koje su već tu smještene“, govori na početku razgovora za portal Radiosarajevo.ba Mubera Hodžić-Lemeš, menadžerica Sigurne kuće u Sarajevu.

Mubera Hodžić-Lemeš - undefinedFoto: Facebook: Mubera Hodžić-Lemeš

Ističe kako u Sigurnoj kući trenutno boravi 25 žrtava nasilja od čega je 12 žena i 13-ero djece, tačnije mladih djevojaka. 

„Pokušavamo riješiti pitanje izolatorija i mislim da smo u završnoj fazi da to i riješimo, te da ćemo u narednim danima imati mogućnost ponovnog zbrinjavanja žrtava nasilja u porodici. Do sada ono što smo radili jeste pojačana aktivnost putem SOS telefona gdje pružamo psihološku pomoć i podršku, informacije, upute za dalje korake“, napominje naša sagovornica.

Dodaje da je SOS telefon za KS 033/222-000, a za FBiH 1265, dok je 033/570 560 broj telefona za besplatnu pravnu pomoć koju možete potražiti i putem maila pravna.podrska@bih.net.ba  

Sigurna kuća u Sarajevu, kao jedina ustanova na području KS koja osigurava smještaj za žene žrtve nasilja na području Kantona Sarajevo, zabilježila je porast broja slučajeva nasilja nad ženama.

Hodžić-Lemeš nam govori kako je aprilu došlo do povećanja broja poziva u odnosu na prethodni mjesec. 

„Ono što se može očekivati jeste da će u ovakvim situacijama, pandemije i izolacije, doći do povećanja nasilja u porodicama. U nekim zemljama je došlo čak do dvostrukog broja slučajeva nasilja u porodici. Naime, zbog socijalne izoliranosti i činjenica da ljudi dosta vremena provode zajedno, (mnogi su ostali bez posla, prisutna je i velika količina stresa), u porodicama gdje je nasilje i ranije bilo prisutno, dolazi do eskalacije.

Sigurna kuća - undefinedFoto: Radiosarajevo.ba: Sigurna kuća

No, i u drugim porodicama gdje nije bilo prisutno nasilje može doći do poremećaja odnosa“, govori nam ba menadžerica Sigurne kuće u Sarajevu Mubera Hodžić-Lemeš. 

Na kraju razgovora za portal Radiosarajevo.ba kaže kako se nadaju da će uspjeti u narednom periodu riješiti trenutno najvažnije pitanje u Kantonu Sarajevo kada je riječ o nasilju u porodici, a to je mogućnost da se žene zbrinu.

Do tada, ženama je dostupna policija gdje mogu prijaviti nasilje, na osnovu čega će Sud izreći zaštitne mjere.

U svakom slučaju, žene koje su žrtve nasilja u porodici, mogu pozvati SOS telefon gdje će dobiti sve informacije

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije