! / NiP: Sramne opstrukcije Vlade FBiH i Novalića u vezi sa nabavkom vakcina

10. 06. 2021. u 15:57:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine s premijerom Fadilom Novalićem na čelu, kao i Zavod za javno zdravstvo FBiH direktno opstruiraju nabavku vakcina Sputnik V koju je inicirala i dogovorila Vlada Kantona Sarajevo, navodi se u reakciji Naroda i Pravde.

Vlada Kantona Sarajevo, nakon sramne nezainteresiranosti Vijeća ministara BiH i Vlade Federacije BiH u vezi sa nabavkom vakcina, dogovorila je nabavku vakcina Sputnik V za potrebe Kantona Sarajevo i Federacije BiH. Dogovoreni su svi detalji i preostalo je da Vlada Federacije BiH pristupi potpisivanju ugovora što se odugovlači.

„Sramna su pojašnjenja koja stižu od Vlade Federacije BiH i premijera Novalića kao i iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH. Navodi se nepostojeće istraživanje i tvrdi se kako građani nisu zainteresirani za vakcinu Sputnik V iako je i sama Vlada Federacije BiH prije nekoliko sedmica tvrdila da upravo Sputnik V stiže u Federaciju BiH što se nikad nije desilo“, navode iz Naroda i Pravde.

Prema stavu Naroda i Pravde, radi se o namjernom odugovlačenju i svjesnom ugrožavanju zdravlja i života građana.

„Premijer Novalić svake sedmice najavljuje dolazak vakcina svjesno obmanjujući narod. Za to vrijeme, dok naši građani putuju stotine kilometara da bi se vakcinisali, Novalić čas laže o dolasku vakcina čas izlazi sa bezumnim izjava o tome kako Federacija BiH namjerno ne nabavlja vakcine kako građani ne bi bili pokusni kunići. Novalić ide i korak dalje, osim što je nesposoban nabaviti vakcine, sada opstruira i napore Kantona Sarajevo“, dodaju iz Naroda i Pravde.

Iz Naroda i Pravde zahtijevaju od premijera Novalića, Vlade FBiH, Zavoda za javno zdravstvo FBiH da ispune svoju obavezu i za građane Federacije BiH nabave vakcine.

Vijeće ministara BiH i Vlada FBiH pokazali su potpunu nebrigu za zdravlje građana. Zahtijevamo da Vlada FBiH preuzme odgovornost i za sve građane FBiH nabavi vakcine jer je to njena obaveza i nadležnost. Nastojanje Vlade Kantona Sarajevo, iako nabavka vakcina nije u njihovoj nadležnosti, iznuđen je potez sa ciljem da, kad već to ne čini državna ni entitetska vlast, kanton nabavi vakcine. Opstruirati takve napore mogu samo oni kojima su nebitni životi i zdravlje građana“, kaže se na kraju reakcije Naroda i Pravde.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)