Nikšić: "Odnosi koalicije nisu na najboljim granama, nekad je teško sjediti za istim stolom"

3
Radiosarajevo.ba
Nikšić: "Odnosi koalicije nisu na najboljim granama, nekad je teško sjediti za istim stolom"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Nermin Nikšić

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine, Nermin Nikšić, poslije najave nove aplikacije za porodilje u FBiH, odgovarao je na novinarska pitanja.

Naveo je da Vlada FBiH priprema zakon o izgradnji plinovoda Južna interkonekcija, te da će on biti pod plaštom "BH Gasa". Istakao je i da nema opstrukcija HDZ-a kada je riječ o ovom projektu.

Na pitanje o stanju u državnoj koaliciji, Nikšić je kazao da odnosi nisu "na najboljim granama" nakon odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Prepoznajete li ženu s fotografije? Policija moli građane za pomoć

Prepoznajete li ženu s fotografije? Policija moli građane za pomoć

"Jasne su bile poruke iz RS-a. Praktično razgovaramo o amortizaciji tih nekakvih stvari. Na kraju su i oni pristali da učestvuju na lokalnim izborima pod tim pravilima. Imamo problem zastoja u implementaciji nekih stvari kada je u pitanju Vijeće ministara BiH", naveo je Nikšić.

Istakao je da je najveći problem za EU tranše neusvojen budžet državnih institucija.

Predstavljena aplikacija za porodilje: Osigurano 1.000 KM za svako novorođeno dijete

Predstavljena aplikacija za porodilje: Osigurano 1.000 KM za svako novorođeno dijete

"Budžet je završen, ali stoji u ministarstvu jer imamo neke druge neusaglašene stvari poput raspodjele akciza. Nadam se da će naredni period pokazati svima da ucjene i uslovljavanja ne vode nigdje osim da zaostajemo, tačnije da građani ostaju uskraćeni", pojasnio je on.

Premijer FBiH je kazao da je to pitanje na kojem koalicija radi.

"Smatram da je ovo nedovoljno te da treba brže i efikasnije. Više smo za to da jačamo državne institucije, dok bi naši partneri da jačaju entitetske i oko toga ćemo teško postići dogovor. Kompromis podrazumijeva da svako nešto popusti. Mi baš nismo spremni praviti neke linije i ustupke nauštrb države i građana", odgovorio je Nikšić.

Nikšić je najavama predsjednika RS o "mirnom razdruživanju", naveo je kako za to nema šanse.

"Nek i to prođe, ali nema ništa od toga", dodao je Nikšić.

Kazao je i da je zbog nekih stvari teško i sjediti za istim stolom, a za naredni razgovor koalicije je najavio da će biti kada se steknu uslovi za to.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije