Nikšić o Dodikovim izjavama: Tresla se brda, rodio se miš. Nema nikakvog razdruživanja

20
Radiosarajevo.ba
Nikšić o Dodikovim izjavama: Tresla se brda, rodio se miš. Nema nikakvog razdruživanja
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Nermin Nikšić i Milorad Dodik

Predsjednik Socijaldemokratske stranke BiH (SDP) Nermin Nikšić predao je danas, 24. maja Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) Bosne i Hercegovine prijavu za učešće na lokalnim izborima.

A, komentarisao je i izjave predsjednika manjeg bh. entiteta Milorada Dodika da je Vlada RS donijela zvaničnu odluku da predloži "razdruživanje" RS od Bosne i Hercegovine.

Kako je kazao novinarima sinoć sam pokušao sjetiti svih Dodikovih izjava u posljednje vrijeme koje su bile takve "pa se na principu tresla se brda, rodio se miš".

Kultura sjećanja: Obilježen Dan formiranja brigada Armije RBiH u Starom Gradu

Kultura sjećanja: Obilježen Dan formiranja brigada Armije RBiH u Starom Gradu

"Tako da vidjet ćemo, kad sačekamo ako bude ta izjava, ta ponuda da i mi odgovorimo. Mislim da je glupo da komentarišem šta će biti, ali u svakom slučaju jasno je ko dan BiH je uknjižena ovakva kakva jeste naravno sa dva entiteta i Brčko distriktom i nema nikakvog mirnog niti nekog drugog razdruživanja", izjavio je Nikšić.

Dodao je da je najlakše posegnuti za populističkim izjavama.

Američka ambasada u BiH: Secesija ne znači nezavisnost RS niti kraj BiH, nego znači kraj RS

Američka ambasada u BiH: Secesija ne znači nezavisnost RS niti kraj BiH, nego znači kraj RS

"Preko svega morate preći ako želite da u ovoj zemlji ide nešto naprijed. Najlakše je da svako ide u svoj rov, ići sa populističkim izjavama i ništa ne radi i ništa da se ne dešava. Ipak je politika razgvora, dogovora, kompromisa ma kako mukotrpno bila dovela je do toga da smo otvorili pregovore sa EU", dodao je on.

A, i portal Radiosarajevo.ba kontaktirao je Nermina Nikšića povodom Dodikovih izjava.

"Razdružiti se mogu samo oni koji su nekada prije združeni. Entiteti se nikada nisu združivali pa se ne mogu ni razdružiti. Oni su utvrđeni kao unutrašnje administrativne jedinice države Bosne i Hercegovine Dejtonskim sporazumom. Tada su nastali i definisani kao nesuvereni, neotuđivi elementi unutrašnjeg uređenja suverene države. Ovo zna i Milorad Dodik. Država Bosna i Hercegovina i njene institucije imaju suvereno pravo upravljanja državom, državnom imovinom i drugim elementima državnosti", rekao je za portal Radiosarajevo.ba Nermin Nikšić.

Premijer FBiH je dodao da je suvišna priča o razdruživanju.

"Suvišna je prema tome i izlišna priča o nekom razdruživanju. Međutim, g. Dodik treba biti svjestan da tim porukama destabilizuje prilike u trenutku kada nam svima treba stabilizacija i fokus na evropske integracije i reforme. Te reforme i integracije trebaju svima. To i jeste jedna od funkcija svih unutardržavnih elemenata - razvoj i promicanje solidarnosti među svim dijelovima državne teritorije i svim njenim državljanima. Naravno, preduslov za to je prihvatanje nesporne činjenice da smo jedinstvena država. Odustajanje od destabilizirajućih, nazadnih i neprovedivih ideja o nedosanjanim velikodržavnim snovima je uslov za vraćanje na EU put i za provođenje konkretnih, realnih politika od kojih građani imaju stvarnu, opipljivu korist, za razliku od iluzija o razdruživanju", podvukao je Nermin Nikšić za portal Radiosarajevo.ba.

Što se tiče oktobra, SDP na lokalne izbore izlazi sa rekordnim brojem lista u 92 općine.

"Izlazimo sa ambicijom da odbranimo gradonačelničke i načelničke pozicije koje imamo i da sa partnerima proširimo na što veći broj odbornika i vijećnika i u RS-u i FBiH", zaključio je Nikšić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (20)

/ Povezano

/ Najnovije