Ustavni sud odlučio o apelaciji Nikšića: Evo šta je naređeno presudom

0
Radiosarajevo.ba
Ustavni sud odlučio o apelaciji Nikšića: Evo šta je naređeno presudom
Arhiv / UKC Tuzla / Ilustracija

Ustavni sud Federacije BiH donio je presudu nakon apelaciji federalnog premijera Nermina Nikšića zbog spora između Vlade Federacije BiH i Vlade Tuzlanskog kantona u vezi sa privremenim imenovanjem Upravnog odbora Javne zdravstvene ustanove Univerzitetski klinički centar Tuzla.

Podsjećamo, Nikšić je apelaciju uputio krajem prošle godine, a ona se odnosi na izmjenu upravljačkih prava u UKC Tuzla. 

Presudom je naređeno da se u roku od šest mjeseci osnivači te zdravstvene ustanove moraju upisati u sudski registar.

Informacija za vozače: Naplatno mjesto Zenica jug na autoputu će biti zatvoreno od 12 sati

Informacija za vozače: Naplatno mjesto Zenica jug na autoputu će biti zatvoreno od 12 sati

Zbog čega je nastao spor?

Svoj udio u UKC Tuzla imaju kako Tuzlanski kanton, tako i Federacija BiH. Prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti FBiH. 2013. godine donesen je Statut u kojem se navode da su federalna i kantonalna vlada osnivači UKC-a, a prava i obaveze su trebale biti navedeni u ugovoru dvije vlade koji nikada nije potpisan.

Međutim, 2022. godine federalna vlada je počela proces imenovanja upravnog i nadzornog odbora, a godinu kasnije provlem je izazvala smjena starog i imenovanje novog upravnog odbora bez usaglašavanja ili konsultacija sa tuzlanskim kantonom.

Povodom toga je u augustu 2023. godine reagovala Skupština TK te je na sjednici održanoj u tom mjesecu većinom glasala za to da se povuče saglasnot kantona na Statut potpisan 10 godina ranije (2013.) čime je ovlastila Vladu tog kantona da prema prijedlogu kantonalnog ministarstva zdravstva imenuje privremeni upravni odbor UKC-a Tuzla. Također je odlučeno da Skupština TK nije prihvatila razrješenje i imenovanje upravnog odbora koje je ranije donijela Vlada FBiH.

I dok su političari iz Tuzlanskog kantona zatražili od Vlade Federacije BiH pokretanje pregovora o sporazumu o vlasničkim pravima, u augustu prošle godine Skupština je preuzela kontrolu nad ovom institucijom te je ovlasti za imenovanje upravnog odbora dala Vladi TK. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije