Predstavljena aplikacija za porodilje: Osigurano 1.000 KM za svako novorođeno dijete

0
Radiosarajevo.ba
Predstavljena aplikacija za porodilje: Osigurano 1.000 KM za svako novorođeno dijete
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Predstavljena aplikacija za porodilje

U sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, u četvrtak 30. maja, održana je konferencija za medije na kojoj je najavljeno otvaranje za prijave aplikacije E-Porodilja. Ova aplikacija omogućava svim majkama koje su rodile ili će roditi u 2024. godini da podnesu prijavu za podršku od 1000 konvertibilnih maraka za novorođenu djecu u Federaciji BiH, podršku iz oblasti natalitetnih politika koja je po prvi put osigurana sa federalnog nivoa.

Tim povodom medijima i javnosti obratili su se premijer FBiH Nermin Nikšić, federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić, direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) Almir Badnjević i šefica UNDP programa u BiH Narine Sahakyan.

Premijer Nermin Nikšić istakao je važnost ove aplikacije za porodice u BiH i podržao inicijative koje olakšavaju život građanima. Istakao je da je ova jednokratna podrška samo početak, te naglasio da će ova jednokratna podrška od 1000 KM dijelom olakšati roditeljima prve dane roditeljstva i pomoći im da se bolje pripreme za nove izazove.

Ambasada SAD-a: Odluka SDA je bila nekorisna i neodgovorna, nisu položili test

Ambasada SAD-a: Odluka SDA je bila nekorisna i neodgovorna, nisu položili test

"Suočeni sa izazovima demografske politike i niske stope nataliteta, a vođeni potrebom za boljom podrškom našim građanima, Vlada Federacije BiH je na prijedlog resornog Ministarstva rada i socijalne politike odlučila da u svoj budžet uvrsti ovaj program kao konkretan znak naše opredijeljenosti ka stvaranju boljih uslova za život i podrške porodicama s djecom. Iskreno se nadam da ce građani, majke i roditelji prepoznati ovo kao naše prve korake u podršci porodicama i da će zajedno s nama graditi naše društvo i jačati naše porodice kao najvažniji resurs na kojem ćemo graditi našu budućnost", izjavio je Nikšić.

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić najavio je da aplikacija od danas otvorena za prijave, te da sve majke novorođene djece u FBiH od danas mogu podnositi prijave za jednokratnu podršku od 1000 KM.

Vlada FBiH: Jednokratna pomoć od 1.000 KM za novorođenu djecu

Vlada FBiH: Jednokratna pomoć od 1.000 KM za novorođenu djecu

"E-Porodilja je inovativna i u potpunosti elektronska usluga koja omogućava jednostavnu i brzu prijavu iz udobnosti doma, bez potrebe za papirologijom. Jedini dokaz koji tražimo uz prijavu je potvrda o posjedovanju bankovnog računa kako bismo osigurali da niko ne može zloupotrijebiti bilo čije podatke. Naš cilj je maksimalno olakšati proces prijave za majke, eliminisati papirologiju i preuzeti sve provjere putem službenih kanala", pojasnio je Delić.

Tokom press konferencije naglašeno je da je ova elektronska usluga omogućena uz saradnju i podršku IDDEEA, koja ne osigurala automatsku provjeru podataka iz prijave.

"Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) je, u skladu sa svojim zakonskim nadležnostima, potpisala sporazum o razmjeni podataka sa Federalnim ministarstvom, te omogućila elektronsku razmjenu podataka kako bi se procedure koje sprovodi ministarstvo automatizirale. Ovo je još jedan od uspješno završenih projekata IDDEEA-e, te još jedan od elektronskih servisa sa kojim se olakšalo građanima BiH”, kazao je Almir Badnjević, direktor IDDEEA-e.

Narine Sahakyan, šefica UNDP programa u BiH podsjetila je da je digitalna transformacija u javnom sektoru jedan od ključnih prioriteta UNDP-a u Bosni i Hercegovini.

Predstavljena aplikacija za porodilje

"Naša saradnja sa Federalnim ministarstvom rada i socijalne politike u ovoj oblasti započela je kroz njihovu inicijativu za podršku veoma složenom procesu raspodjele subvencija za energetski ugrožena domaćinstva u FBiH, u okviru Energetskog paketa EU. Ovo iskustvo je dovelo do veoma hrabre odluke Ministarstva da ode korak dalje i fokusira se na potpunu digitalizaciju svojih usluga. Rezultat je sistem 'e-Porodilja', potpuno digitalni proces prijave za novčanu podršku novorođenčadi u FBiH. Ova aktivnost, nadamo se, predstavlja tek početak šireg pružanja digitalnih usluga na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini”, istakla je Sahakyan.

Pod uslovima utvrđenim donesenom uredbom, ovu novčanu pomoć može ostvariti porodilja koja je ostvarila potomstvo u periodu od 1. januara do 31. decembra u kalendarskoj godini u kojoj se iz budžeta Federacije za tu godinu vrši isplata na osnovu ove uredbe. Precizirano je da novčanu pomoć za novorođeno dijete može ostvariti porodilja i u slučaju mrtvorođenog djeteta ili ukoliko dijete umre tokom trajanja perioda unutar kojega se podnose zahtjevi za novčanu pomoć na osnovu ove uredbe. U slučaju smrti majke djeteta ili privremene spriječenosti majke da zbog bolesti ili izdržavanja kazne zatvora brine o djetetu, ili u slučaju da je majci oduzeto roditeljsko pravo, ovu pomoć može ostvariti otac djeteta rođenog u pomenutom periodu.

Kako se navodi u Uredbi, ovu pomoć ne mogu ostvariti roditelji djeteta kojima je oduzeto roditeljsko pravo ili djeteta koje je odlukom nadležnog centra za socijalni rad ili općinske službe socijalne zaštite smješteno u hraniteljsku porodicu ili ustanovu socijalne zaštite tokom trajanja perioda unutar kojeg se podnose zahtjevi za odobrenje novčane pomoći na osnovu ove uredbe. U tom pogledu, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike će kroz službene evidencije nadležnih centara i općinskih službi provjeriti činjenice. Ukoliko se utvrdi da je tokom trajanja perioda unutar kojeg se podnose zahtjevi za odobrenje novčane pomoći na osnovu ove uredbe roditeljima oduzeto roditeljsko pravo ili da je došlo do smještaja djeteta u hraniteljsku porodicu ili ustanovu socijalne zaštite, roditelj djeteta kojem je isplaćena novčana pomoć za novorođeno dijete dužan je izvršiti povrat sredstava.

Predstavljena aplikacija za porodilje

U uslovima za odobrenje novčane pomoći za novorođeno dijete istaknuto je da majka mora biti  državljanka BiH i FBiH s prijavljenim prebivalištem na teritoriji Federacije u trajanju od najmanje devet mjeseci prije dana rođenja djeteta. Dijete mora biti rođeno u BiH u periodu od 1. januara do 31. decembra u kalendarskoj godini u kojoj se iz federalnog budžeta za tu godinu vrši isplata na osnovu ove uredbe. Ukoliko je otac djeteta državljanin BiH i FBiH s prijavljenim prebivalištem na teritoriji Federacije u trajanju od najmanje devet mjeseci prije dana rođenja djeteta, onda se majci koja nije državljanka BiH može odobriti ova pomoć. Također, majci djeteta koje nije rođeno u BiH može se odobriti ova pomoć ukoliko je zbog zdravstvenih razloga u vrijeme porođaja boravila u drugoj zemlji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije