Nikšić o tvrdnjama da je BiH 'utočište radikalnih islamista': "Samo još jedna predstava"

6
Radiosarajevo.ba
Nikšić o tvrdnjama da je BiH 'utočište radikalnih islamista': "Samo još jedna predstava"
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Nermin Nikšić

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić poručio je političarima u državi da je potrebno više rada, a manje beskorisnih prepucavanja.

"Verbalna prepucavanja, međusobne uvrede i ismijavanja, a ponekad čak i prijetnje su već toliko dugo dio naše svakodnevnice, da se većina aktera u to uključuje po automatizmu, vraćanjem lopte na suparničku stranu terena. Dok ta igra traje Bosna i Hercegovina ostaje ukopana u mjestu, a građani se iseljavaju", rekao je Nikšić.

Osvrnuo se na pismo zastupnika iz entiteta RS upućeno američkom Kongresu.

U Neumu jutros 13 stepeni: Meteorolozi objavili prognozu do utorka - bit će i kiše i sunca

U Neumu jutros 13 stepeni: Meteorolozi objavili prognozu do utorka - bit će i kiše i sunca

"Jeste li se pitali zašto niko nije ozbiljno razmotrio navode iz pisma kojeg je nekolicina parlamentaraca iz Republike Srpske uputila američkoj i EU administraciji? Jeste li se pitali zašto nadležne pravosudne institucije i ministar sigurnosti BiH, koji također dolazi iz RS-a, nisu pozvali potpisnike pisma da im dostave dokaze o teškim optužbama koje su iznijeli i zašto nisu? Kada državni parlamentarci napišu da je njihova država 'utočište radikalnih islamista' i dom 'spavačkim ćelijama Al Qaide i ISIL-a' koje bi 'potencijalno mogle biti aktivirane ako i kada stigne naređenje', bilo bi logično da se sigurnosni aparat podigne na noge da zaštite građane. Da pitaju parlamentarce odakle im saznanja?

Ništa od onoga što bi sigurno bio znak za uzbunu u demokratskim državama nije se ovdje desilo. Zašto? Zato što smo svi svjesni da je to samo još jedna predstava koja za cilj ima prikrivanje stvarnih problema. Bilo bi dobro da i građanima kažu da je to samo igra, jer oni te prijetnje i upozorenja mogu shvatiti ozbiljno", istakao je.

Profesor Kržalić o pismu Špirića i ostalih SAD-u: Još jedan vid subverzivnog djelovanja

Profesor Kržalić o pismu Špirića i ostalih SAD-u: Još jedan vid subverzivnog djelovanja

Naveo je da ne želi 'ulaziti u besmislene rasprave o navodnim opasnostima od islamskog radikalizma jer to u BiH ne predstavlja veći problem nego u bilo kojoj drugoj državi'.

"Ali za BiH jeste specifično u odnosu na druge to što još uvijek veliki broj ratnih zločinaca slobodno hodaju našim gradovima i selima. Posao nadležnih institucija jeste da prate i spriječe sve navodne opasnosti po sigurnost naših građana pa i uplašenih zastupnika. Treba poduzeti sve preventivne radnje da se nešto tako ne desi, odnosno da neko eventualno ne počini zločin. Ali ruku na srce, imamo one koji su već počinili zločine i još su na slobodi pa bi bilo dobro pokazati opredjeljenost da osvjedočeni zločince izvedemo pred lice pravde", navodi Nikšić.

S druge strane, ističe da mu je drago da su se bh. parlamentarci iz RS, osim iskazanog straha, pohvalili postignutim uspjesima i da su izrazili podršku za nastavak puta BiH ka EU.

Refik Lendo: "Neistine, uvrede i podmukle insinuacije na račun Bošnjaka potpuno su uzaludne"

Refik Lendo: "Neistine, uvrede i podmukle insinuacije na račun Bošnjaka potpuno su uzaludne"

"Zato sigurnosne institucije trebamo pustiti da rade svoj posao. Ministri i parlamentarci imaju svoj posao na provođenju reformi i ispunjavanja uvjeta na putu BiH prema EU. Ukoliko se odluče da svoje dobre namjere, izrečene u pismu, provedu u djelo, u nama će sigurno imati iskrene partnere. Ali ako im je cilj samo da samo dodatno podgrijavaju atmosferu, partnere za tu igru će morati tražiti negdje drugo.

Alternative evropskom putu BiH nema, zato umjesto beskorisnih prepucavanja, pozivam sve aktere na političkoj sceni da se okrenemo radu u interesu države i svih naših građana", rekao je Nermin Nikšić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije