Nikšić i Kojović potvrdili: Bh. blok ostaje jedinstven

Fena
Nikšić i Kojović potvrdili: Bh. blok ostaje jedinstven
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Nikšić i Kojović potvrdili: Bh. blok ostaje jedinstven

Lideri Socijaldemokratske partije (SDP) i Naše stranke (NS), Nermin Nikšić i Predrag Kojović, nakon sastanka s liderom Demokratske fronte (DF) Željkom Komšićem u Sarajevu izjavili su novinarima da Bh. blok ostaje jedinstven.

Na današnjem susretu nisu donošene nikakve odluke koje bi mijenjale ranije stavove, rekao je Nikšić.

"Mi smo u potpunosti dali podršku članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću kad je riječ o imenovanju mandatara za sastav Vijeća ministara BiH i činjenica je da stojimo iza toga da se moraju poštovati Ustav i zakoni BiH", kazao je Nikšić.

Dogovoreno je da na nivou delegacija triju stranaka bude održan sastanak u narednom periodu, gdje će definitivno biti utvrđeni principi kad je riječ o učešću u izvršnoj vlasti - kazao je također lider SDP-a.

"Bh. blok je građanske orijenatcije, bosanskohercegovački blok, koji, i ako bude mijenjao odluke, donosit će ih u interesu građana BiH, a ne SDA, HDZ-a, SNSD-a ili bilo koje druge političke partije s etnonacionalnim principima", kazao je Nikšić.

Na pitanje je li na nivou Predsjedništva SDP-a razmatran eventualni razgovor sa SDA, Nikšić je kazao da su takve informacije pogrešne.

"Čvrsto smo opredijeljeni da ostajemo dio BH Bloka i samo tako možemo biti ili opozicija ili vlast", kazao je Nikšić.

Lider Naše stranke Predrag Kojović želi vjerovati, kako je izjavio novinarima nakon današnjeg sastanka, da je Bh. blok projekt budućnosti koji neće zanemariti interese građana a ni vlastite interese u sljedećem izbornom ciklusu. Opredjeljenje je da se odluke unutar bh. bloka donose zajedno.

"Ogroman je pritisak, svjesni smo komplikovanosti situacije na federalnom i državnom nivou. Danas smo razmijenili stavove i na sljedećem dogovorenom sastanku, svjesni smo da ćemo morati donijeti neke teške odluke", mišljenje je  Kojovića, koji je dodao: 

Nisu tačne glasine da je jedna od stranaka Bh. bloka svakog dana bliža SDA ili HDZ-u", ustvrdio je Kojović i dodao da ne želi da iko podliježe medijskim i drugim insinuacijama da se Bh. blok raspada.

Kojović želi vjerovati da Bh. blok može zaista postati bosanskohercegovačka priča, prisutna i u Republici Srpskoj i u Hercegovini, nuđenjem potpuno nove politike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije