Sastanak SDA i Bh. bloka: Dogovor o koaliciji nije postignut

E. H.
Sastanak SDA i Bh. bloka: Dogovor o koaliciji nije postignut
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Delegacije dolaze u centralu SDA

Delegacije Stranke demokratske akcije (SDA) i stranaka koje čine Bosanskohercegovački blok održali su danas sastanak u centrali SDA.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović, na sastanak je pozvao lidere triju stranaka iz Bh. bloka - predsjednika SDP-a Nermina Nikšića, DF-a Željka Komšića i Naše stranke Predraga Kojovića.

 "Temeljito smo ušli u teme. SDA je dala prijedlog programa za formiranje koalicija. Mislim da je to kvalitetna baza na kojoj se s koalicionim partnerima moze izraditi dobar program", kazao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović nakon sastanka s liderima Bh. bloka.

Dodao je da danas nije ništa dogovoreno oko koalicije.

"Ne vidim načina da se izbjegnu etnonacionalne stranke. Uvjeren sam da će se nastaviti pregovori", pojasnio je Izetbegović.

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić nakon sastanka kazao je da je puno stvari oko kojih postoji različito mišljenje.

"Što se tiče Bh. bloka prvi put smo razgovarali kao blok. Do otvaranja pregovora oko vlasti važno je da smo dobili program SDA. Do kraja sedmice imat ćemo i svoje zahtjeve realizaciju kojih očekujemo od vlasti bili mi dio iste ili ne", istakao je Nikšić.

Izetbegović je istaknuo da na nivou BiH vlast trebaju činiti pobjedničke stranke.

Predsjednik SDP BiH Nikšić ističe da se u prvi plan mora staviti program, te da on mora biti realiziran.

"Mi smo pogledali ono što je predložila SDA, ali i mi ćemo naš program dostaviti svim strankama. Vrlo jasno je da mi nemamo kapaciteta u RS", pojasnio je Nikšić.

Najbolje za BiH da koaliciju formiraju SDA i Bh. blok istaknuo je Izetbegović.

Na novinarsko pitanje u vezi s pozitivnom signalu iz NATO saveza, Izetbegović je rekao da ne može biti blokada jer put BiH u NATO je definiran zakonima.

"Aktivacija MAP-a je dobra stvar i nadam se da ćemo sve prepreke prevazići jer je to u interesu svih građana BiH", istakao je Nikšić.

Nikšić je dodao da slijedile razgovori s HDZ-om, ali i sa SNSD-om.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije