Bh. blok o sjednici Parlamenta FBiH: Situacija se zakomplicirala

Erdin Halimić
Bh. blok o sjednici Parlamenta FBiH: Situacija se zakomplicirala
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Damir Mašić

Sabina Ćudić (Naša stranka), Damir Mašić (SDPBiH) i Alma Kratina (DF), predstavnici Bh. bloka danas su održali press konferenciju o jučerašnjoj sjednici Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

"Mi smo jučer u Parlamentu FBiH obrazložili zašto budžet FBiH ide po hitnoj proceduri. Smatramo da je to nekorektno, jer javnost nema priliku da kaže svoj stav o njemu", kazao je Mašić, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

"Situacija se zakomplicirala odbijanjem svih 90 amandmana. Vlada FBiH u roku od 10 minuta odbila je sve. Odbili su Roditeljsku kuću, birački registar, raspravu o budžetu Mostara i još dosta toga", naglasio je Mašić.

Ćudić je također naglasila da su amandmani na budžet odbijeni bez obrazloženja.

"SDA i HDZ odbili su izuzimanje političara iz povišice plaće. Slična je situacija i sa odlukom o Mostaru. To je jedinstven primjer u Europi. Federacija FBiH nema naknade za porodilje i to je odbijeno. Ispod jedan posto je predviđeno za kulturu i sport. Javnost zaslužuje uvid u ove amandmane koje je Vlada FBiH odbila za 10 minuta", pojasnila je Ćudić.

Kratina je kazala da se stvara osjećaj da donosioci odluka žive u nekom paralelnom svijetu u odnosu na građane FBiH: "U ovom Prijedlogu Budžeta FBiH za 2019. nema naznaka da će biti ozbiljnih reformi. Sve ono što treba suštinska rješenja izostalo je iz budžeta. Nažalost ne postoji dovoljan broj zastupnika koji će glasati u interesu građana FBiH."

Dodala je da je nevjerovatan nivo svijesti ljudi koji odlučuju umjesto građana FBiH.

"Premijer (Fadil, op.a.) Novalić je rekao da je uvezan radni staž radnicima u FBiH. To nije tačno, to su neka pitanja koja treba riješiti, tu su i borci, ali ovim budžetom ne možemo to očekivati", naglasila je Kratina.

Prema njenim riječima, Bh. blok će tražiti da se sjednice Parlamenta FBiH javno prenose, kako bi se vidjela diskusija i glasanje zastupnika.

Odgovarajući na pitanja, Mašić je kazao da je jučerašnje glasanje pokazalo sve - osim ništa konkretno: "Na svakom glasanju bile su različite većine. A, podsjetit ću vas da je hitna procedura pala na elektronskom glasanju. Jedina konstanta je bio Bh. blok. Još uvijek se ne zna ko će biti većina."

Sabina Ćudić je dodala da postoji jedino čvrst stav Bh. bloka koji ima 32 glasa u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Alma Kratina istakla je da u ovom trenutku niko ne može reći ko će biti u većini u Parlamentu FBiH.

Damir Mašić istakao je da stari Dom naroda Parlamenta FBiH može odlučivati o novom budžetu FBiH.

"Ukoliko se budžet usvoji u različitim tekstovima to bi značajno zakompliciralo sve, jer ovaj proces se treba završiti do kraja januara. To je razlog zašto je trebalo ići sa odlukom o privremenom finasiranju", smatra Mašić.

"Htjeli smo bez imalo sujete da dogovorimo amandmane. Kad je riječ o porodiljama nudili smo čak da sjednemo s SDA i dogovorimo zajednički amandman, oni su to ignorirali. Čak smo bili spremni da glasamo za njihov prijedlog amandmana o naknadama za porodilje, ali su ga oni povukli", istakla je Ćudić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije