Nihad Uk / Izborni štab Naše stranke: Trenutni rezultati za sada su nevjerovatni!

15. 11. 2020. u 19:54:00 J. Ć.

Shares: 119

Generalni sekretar Naše stranke Nihad Uk, zahvalio se građanima Bosne i Hercegovine koji su danas izašli na lokalne izbore i glasali uprkos situaciji uzrokovanoj koronavirusom.

Kako je kazao za portal Radiosarajevo.ba ovi izbori bili su veliko iskušenje kako za biračke odbore tako i za građane.

"Ono što u ovom trenutku dolazi od strane naših kolega, koji su posmatrači ili članovi biračkih odbora na licu mjesta, su nevjerovatni. Konkretno, u sarajevskoj općini Centar Srđan Mandić na nekim biračkim mjestima ima i do sedam puta više glasova u odnosu na ostale protukandidate. Drag mi je i trend koji imamo i u Novom Sarajevu kod Hasana Tanovića i Nermina Muzura na Ilidži", rekao je za naš portal Uk.

Istaknuo je i da su dobili informacije i iz Gračanice.

Naime, kako kaže Uk, Mirsad Čamdžić jako dobro stoji.

"Još uvijek je rano govoriti, ali za sada ono što mogu reći jeste da sam jako zadovoljan", kazao je za Radiosarajevo.ba generalni sekretar Naše stranke Nihad Uk. 

Podsjetimo, u Bosni i Hercegovini su zatvorena biračka mjesta koja su otvorena jutros u sedam sati, a na kojim su birači mogli glasati na sedmim lokalnim izborima od Dejtonskog mirovnog sporazuma,. 

U zaključeni Centralni birački spisak (na dan 1. oktobar u ponoć) upisano je ukupno 3.283.380 birača koji su mogli ostvariti svoje pravo na biralištima.

Od toga 3.141.257 odnosi se na broj birača koji glasaju na redovnim biračkim mjestima u BiH, 102.377 birača je prijavljeno da glasa putem pošte, njih 14.059 je sa statusom raseljene osobe koji glasaju lično, 7.925 birača je sa statusom raseljene osobe koji glasaju u odsustvu, te 704 koji glasaju u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH.

Istovremeno 17.058 birača je upisano da glasa putem mobilnog tima (to su redovni mobilni timovi ne oni posebni COVID-19). Ukupno u BiH je formirano 5.759 biračkih mjesta uključujući i 388 mobilnih timova.

Iz Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine objavili su da je izlaznost na lokalnim izborima do 16 sati bila 38,10 posto.

Od 3.155.316 registrovanih birača na birališta je izašlo 1.202.106 glasača. Nešto veća izlaznost do 16.30 sati zabilježena je u entitetu Republici Srpskoj, gdje je građansko pravo iskoristilo 42,25 posto.

U Federaciji BiH izlaznost je do sati bila 35,65 posto, a u Brčko distriktu 35,91 posto.

Od sarajevskih opština do 16 sati najveća je izlaznost zabilježena u Starom Gradu, gdje je 34,67 posto ljudi iskoristilo pravo glasa. Najmanja izlaznost bila je u Novom Gradu sa 27,72 posto.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA