Nermin Muzur: Zalagat ćemo se za depolitizaciju državnih službenika

8
I. S.
Nermin Muzur: Zalagat ćemo se za depolitizaciju državnih službenika
FOTO: Facebook / Nermin Muzur

Nermin Muzur kandidat je kandidat je "Četvorke", Naroda i pravde (NiP), Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP), Naše stranke (NS), Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL), za načelnika Općine Ilidža na predstojećim lokalnim izborima.

U intervjuu za portal Radiosarajevo.ba govorio je o najvećim problemima u ovoj općini, zatim strateškom planiranju, kreiranju ambijenta za mlade, ali i o borbi protiv zagađenja i pandemije COVID-19.

Dodajmo da smo ista pitanja poslali i drugim kandidatima, te ćemo i njihove odgovore objavljivati, redom, kako budu pristizali.

Radiosarajevo.ba: Koji su najveći problemi u Općini u kojoj ste se kandidovali i kako to planirate riješiti?

Muzur: Imamo jako puno problema od načina upravljanja, osnovnih infrastrukturnih problema, sigurnosti, uzurpiranih zelenih površina pa do kapitalnih investicija. Potpuno drugačijim pristupom i upravljanjem koje ce biti najsličnije modernoj kompaniji u kojoj bi načelnik bio kao generalni manager, a pomoćnici načelnika kao izvršni direktori za određene sektore. Strateškim planiranjem uz konsultacije sa strukom i najšire moguće javne rasprave kroz koje ćemo uključiti sto veći broj građana u donošenje važnih odluka. Zalagat ćemo se za maksimalno depolitizaciju državnih službenika, kako i zakon nalaže.

Radiosarajevo.ba: Šta je okosnica Vašeg izbornog programa: šta nudite mladima, šta penzionerima?

Muzur: Nakon sto smo na nivou kantona potpisali set od 29 mjera i principa, pristupili smo izradi našeg plana za Ilidžu uz široke konsultacije sa strukom i informacije dobijene sa terena kroz javne rasprave sa građanima. Pet segmenata čine temelj mog plana za Ilidžu 2020-2024, koji smo nazvali "Ilidža, dom dobrih ljudi". Unaprijedit ćemo efikasnost i transparentnost lokalne uprave čineći sistem jednakim za sve. Unaprijedit ćemo poslovni ambijent za postojeće subjekte i potencijalne investitore. Unaprijedit ćemo ambijent za aktivizam i promociju ideja građana Općine. Unaprijedit ćemo kvalitet života i sigurnost građana. Kreirat ćemo ambijent u kojem će mladi vidjeti svoju budućnost.

Radiosarajevo.ba: Ako pobijedite, kako biste se borili protiv sljedećih izazova: zagađenje, pandemija COVID-19, bijela kuga, zagušenje saobraćaja?

Muzur: Kroz nas plan za Ilidžu, "Ilidža dom dobrih ljudi" smo jasno naveli i razradili sve ove segmente. U suradnji sa kantonom ćemo krenuti u masovno utopljavnje stambenih jedinica, subvencioniranje prelaska na alternativna goriva itd. Poseban set mjera ćemo donijeti u skladu sa tim kako se bude odvijala situacija sa COVID-19, prije svega mislim na propise koje donosi općina u vidu taksi i naknada, zatim nadoknade za korištenje poslovnih prostora, javnih površina, a svakako ćemo razmotriti i mogućnost formiranja stabilizacijskog fonda u okviru nasih mogućnosti, barem za najugroženije djelatnosti. Kroz naš plan smo svakako naveli i to da planiramo jednokratnu pomoć za svako novorođeno dijete, a poseban program za treće dijete.

Radiosarajevo.ba: Koja je Vaša glavna poruka glasačima?

Muzur: Glavna poruka glasačima je da izađu na izbore i iskoriste svoje pravo glasa. Nista nije jače od tog prava na glasanje i biranje onoga koga želite da vidite na čelu procesa, evo sad konkretno u lokalnoj zajednici. Pozivam ih da izađu u do sad najvećem broju, da svojim glasovima upale svjetlo na Ilidži i okrenemo jednu potpuno novu stranicu Ilidže. Ilidžu vidimo kao modernu lokalnu zajednicu sa jakim, modernim i razvijenim industrijskim zonama, novim prerađivackim i proizvodnim kapacitetima, zatim sa maksimalno iskoristenim kulturno- historijskim i prirodnim bogatstvima posebno kroz turizam. Pozivam ih da glasaju za budućnost, za Ilidžu jednakih, a ne privilegovanih stanovnika.

NAPOMENA:

Portal Radiosarajevo.ba poslao je ista pitanja svim kandidatima na području općina Stari Grad, Novo Sarajevo, Centar, Novi Grad, Vogošća i Ilidža. Njihove odgovore na pitanja objavljivat ćemo redom, kako koji odgovor bude dolazio.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije