Edin Bunda: Stara lica u novim uniformama ne mogu donijeti promjenu

I. S.
Edin Bunda: Stara lica u novim uniformama ne mogu donijeti promjenu
FOTO: Facebook / Edin Bunda

Edin Bunda kandidat je Platforme za progres za načelnika Općine Ilidža na predstojećim lokalnim izborima. 

U intervjuu za portal Radiosarajevo.ba govorio je o problemima koji su prisutni u ovoj općini, ali i o urbanizaciji, planskoj gradnji, korupciji, zagađenju zraka, a imao je i poruku za glasače.

Dodajmo da smo ista pitanja poslali i drugim kandidatima, te ćemo i njihove odgovore objavljivati, redom, kako budu pristizali.

Radiosarajevo.ba: Koji su najveći problemi u Općini u kojoj ste se kandidovali i kako to planirate riješiti?

Bunda: Najveći problemi u općini Ilidža, kao i u gotovo svim općinama u Bosni i Hercegovini, nalaze se ukupnoj bh. politici koja ima potpuno odsustvo vizije, znanja i strategije, uključujući i poziciju i dosadašnju opoziciju koja je vrlo često činila i vlast.

Načelnici općina koji dolaze iz pozicije vlasti, su trenutno, samo produžena ruka vrhova politika tih partija iz kojih dolaze, koje pod krinkom borbe za neke "više interese" građana, kao što je odbrana od "nacionalnog neprijatelja" ili nekih "drugih", rade isključivo za interese svojih stranka i uskog kruga ljudi, a građani nam žive na ivici dostojanstva.

Sa druge strane opozicija praktično i ne postoji, odnosno opozicija je u 90 posto slučajeva nastala odvajanjem od stranaka vlasti, (u ovom slučaju od SDA kada je u pitanju Općina Ilidža) i nastavlja i sebi i drugima da dokazuje da nisu samo puki nasljednici iste politike u drugim dresovima.

Dakle, sa jedne strane imate SDA koja nas stalno vraća na 90-te godine, pokušvajući tako da crpi snagu i inspiraciju za svoje sadašnje djelovanje, a sa druge opoziciju koja nema jasno određenu ideju po kojoj se razlikuju od pozicije.

Sve ovo dovodi do problema svakodnevnog života građana Općine Ilidža. Rješenje je u novim politikama i novim ljudima koje imaju jasnu viziju znanje i strategiju kako doći do te vizije.

Emir Bunda - undefined

FOTO: Facebook: Edin Bunda

Radiosarajevo.ba: Šta je okosnica Vašeg izbornog programa; šta nudite mladima, šta penzionerima?

Bunda: Sigurnost, ekonomski programi, urbanizacija i transparentnost.

Pod sigurnošću podrazumjevam sve sto ćemo učiniti da život svakog stanovnika općine učinimo sigurnijim u svakom smislu. Da kroz različita riješenja koja se u svijetu već primjenjuju, od Ilidže napravimo smart city, koji u jedan elektronski sistem uvezuje saobraćaj, kretanje ljudi, zaštitu javne i privatne imovine, vrtića, škola, parking prostora, što skupa dobrinosi poboljašnju kvaliteta žitvota građana na preko 90 mjerljivih elemenata.

Ekonomski programi, to su već pripremljeni projekti na stvaranju ambijenta za podsticanje otvaranja novih radnih mjesta na prodručju općine, zatim rehabilitaciju zapuštenih i neiskorištenih poslovnih prostora, koji su atraktivni za mala i srednja preduzeća, te start up kompanije. Da mladim ljudima vratimo dignitet kroz zapošljavanje i osamostaljivanje kroz stvaranje sopstvenih životnih zajednica.

Urbanizacija znači vratiti plansku gradnju, koja u posljednjih 15 godina ne postoji u općini Ilidža. Osim uskog centra Ilidže, nema dovoljno javne izgradnje. Na Ilidži je u fokusu samo gradnja stanova i izgradnja hotela - dakle privatni interesi su u fokusu, a svi javni radovi su privatizovani kroz stalno iste izvršioce građevinskih radova.

Digitalizacija podrazumjeva uvođenje odnosa građana i općine u 21. stoljeće, i stvaranja takvog sistema u kojem će svaki građanin imati potpuni uvid u rad općine. U takvom sistemu nema mjesta za korupciju i nepotizam. A onda novca imamo dovoljno da uradimo sve što je potrebno da život ljudi učinimo dostojim čovjeka. Tako će jasne benefite imati i mladi, penzioneri i svi ostali građani.

Radiosarajevo.ba: Ako pobijedite, kako biste se borili protiv sljedećih izazova: zagađenje, pandemija COVID-19, bijela kuga, zagušenje saobraćaja?

Bunda: Otklanjanjem prepreka koje danas stoje na putu hvatanja u koštac sa ovim izazovima o kojima govorite, stvaraju se preduslovi za ozbiljan rad na ovim poljima. Sve do sada ovim pitanjima se bavila politika, a ne struka i to su glavni uzročnici nerješavanja ovih važnih pitanja za našu zajedncu.

Stvaranjem sistema stručnosti, a ne podobnosti, dolazimo u poziciju da riješimo ove probleme. Kreiranjem specijaliziranih timova stručnjaka iz ovih oblasti radit ćemo dugoročno na otklanjanju problema i posljedica problema: zagađenja, pandemije COVID-19, nataliteta, saobraćaja itd. Također, primjenjivat ćemo najbolje prakse iz regije i svijeta.

Radiosarajevo.ba: Koja je Vaša glavna poruka glasačima?

Bunda: Stara lica u novim uniformama i novim parolama, nisu promjena i ne mogu donijeti promjenu. Svi koji su bili u vlasti u ovom ili onom aranžmanu - vrijeme je da se sklone. Stvarajmo prostor za nove ljude!

NAPOMENA:

Portal Radiosarajevo.ba poslao je ista pitanja svim kandidatima na području općina Stari Grad, Novo Sarajevo, Centar, Novi Grad, Vogošća i Ilidža. Njihove odgovore na pitanja objavljivat ćemo redom, kako koji odgovor bude dolazio.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije