Nihad Uk: Ne želimo da nam se dogodi "papak"!

Radiosarajevo.ba
Nihad Uk: Ne želimo da nam se dogodi "papak"!
Foto: Naša stranka / Nihad Uk

Nihad Uk, generalni sekretar Naše stranke (NS) potvrdio je u razgovoru za Radiosarajevo.ba da je ta stranka uputila poziv Demokratskoj fronti (DF) i Socijaldemokratskoj partiji (SDP), ideološki najbližim političkim opcijama, poziv za sutrašnji sastanak za formiranje nove vlasti u Kantonu Sarajevo.

Piše: Faruk Vele

Sastanak će biti održan u prostorijama Naše stranke u 10 sati. Ovom sastanku je, kako smo objavili, prethodio današnji neformalni susret Kojovića i Nikšića.

Susret Nikšića i Kojovića, u petak o formiranju vlasti bez SDA

"Tema sastanaka isključivo će biti formiranje vlasti u Kantonu Sarajevo. Bit će to dogovor o načelima za formiranje vlasti. Nećemo razgovarati o personalnim kadrovskim pitanjima. Nadam se, također, da će se već iduće sedmice za istim stolom naći i druge stranke, naši potencijalni partneri u formiranju izvršne vlasti", tvrdi Uk.

On kaže kako je činjenica da je "SDA formalni pobjednik ovih izbora".

"Njima prepuštamo mogućnost da kao pobjednici u Kantonu Sarajevo pozovu stranke na formiranje vlasti. Međutim, kao što smo imali priliku vidjeti u medijima, SDA nema koalicioni kapacitet i stranke koje su ušle u Skupštinu KS, izuzev BOSS-a, javno su kazale da ne žele u bilo kakvu vlast sa SDA! Ovaj proces ide lagano. Našoj stranci nisu bitne pozicije, nisu bitna kadrovska rješenja, idemo prema tome da uspostavimo jednu funkcionalnu vlast s najboljim politikama. Mi smo kadrovska rješenja zadnja
ostavili", govori nam Uk.

Na pitanje da li postoji opasnost da SDA utječe na pojedine zastupnike stranaka okupljenih oko novog bloka, jer na bh. političkoj sceni nisu rijetki slučajevi političke korupcije tj. kupovina "papaka", Uk je naglasio da je su svjesni i takvih izazova.

"Zato ne želimo matematičke koalicije. Dakle, da 18 ruku formira novu vlast. Na to nećemo pristati, jer postoji velika bojazan da se pojavi neki "papak" u tom slučaju. Ako budemo pravili vlast, pravili koaliciju, to će biti programska koalicija koja će okupiti jedan veći broj zastupnika, upravo da
nam se za tri ili šest mjeseci, godinu, ne desi neki papak", istakao je Uk.

Podsjetimo, od objavljivanja preliminarnih rezultata za Sarajevski kanton postalo je jasno da blok lijevih i građanskih stranaka (SDP BiH, Naša stranka, DF, Narod i pravda, SBB, Nezavisna bosanskohercegovačka lista) može napraviti jaku koaliciju koja ne uključuje Stranku demokratske akcije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije