Susret Nikšića i Kojovića, u petak o formiranju vlasti bez SDA

Radiosarajevo.ba
Susret Nikšića i Kojovića, u petak o formiranju vlasti bez SDA
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Kojović i Nikšić

Lider Socijaldemokratske partije (SDP) Nermin Nikšić i prvi čovjek Naše stranke Predrag Kojović održali su danas u Sarajevu neformalni sastanak uoči sustrašnjeg početka razgovora o formiranju vlasti u Kantonu Sarajevo bez Stranke demokratske akcije (SDA), saznaje Radiosarajevo.ba.

Piše: Faruk Vele

Za sada će se razgovarati o formiranju vlasti u Kantonu Sarajevo, a za sve ostale kantone i nivoe vlasti razgovarat će se u narednom periodu.

„Kanton Sarajevo je najinteresantniji, no moramo biti oprezni... Moramo čuti i druge, te da vidimo koliko je ko stabilan“, kazao je za Radiosarajevo.ba sagovornik blizak vrhovima stranaka koje učestvuju u razgovorima.

SDP će danas u Sarajevu održati sjednicu Predsjedništva na kojima bi, kako saznajemo, trebali biti usvojenu određeni zvanični zaključci, te upućeni zvanični pozivi strankama za razgovore.

Naša stranka je, također, već uputila poziv Socijaldemokratskoj partiji BiH i Demokratskoj fronti za sastanak u petak 19. oktobra nakon današnje sjednice Predsjedništva te stranke. 

Svima je jasno koliko je Kanton Sarajevo važan za SDA, te da će učiniti sve da bi onemogućili formiranje vlasti bez te stranke koja, istina, ima najviše zastupnika u Skupštini KS.

Međutim, većina je u ovom trenutku javno odbila opciju koaliranja sa SDA.

Iz SDP BiH je za agenciju Patrija ranije potvrđeno da će se odazvati pozivu Naše stranke i da nema nijedan razlog da ne formiraju vlast zajedno.

Ova agencija navodi da od objavljivanja preliminarnih rezultata za Sarajevski kanton postalo je jasno da blok lijevih i građanskih stranaka (SDP BiH, Naša stranka, DF, Narod i pravda, SBB, Nezavisna bosanskohercegovačka lista) može napraviti jaku koaliciju koja ne uključuje Stranku demokratske akcije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije