Nezavisni blok: Zagreb se ne odriče zločinačkog naslijeđa i to opterećava BiH

Radiosarajevo.ba
Nezavisni blok: Zagreb se ne odriče zločinačkog naslijeđa i to opterećava BiH
Foto: Nezavisni blok / Nezavisni blok

Nezavisni blok izrazio je protest povodom najave da će hrvatski predsjednik Zoran Milanović na 25. godišnjicu akcije Oluja, 4. augusta, odlikovati četiri gardijske brigade Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) i Specijalnu policiju Herceg-Bosne za, kako je navedeno, njihovu ulogu u oslobađanju Hrvatske.

"Iako je Milanović najavljivao drugačiju politiku i otklon od dijelova zločinačke politike 90-ih, odlikovanje ljudi poput Zlatana Mije Jelića i drugih zvaničnika tzv. Herceg-Bosne je nastavak gaženja žrtava Udruženog zločinačkog poduhvata u Bosni i Hercegovini, kako je to utvrđeno u pravosnažnoj presudi Tribunala u Haagu. Zna li Zoran Milanović da je Zlatan Mijo Jelić optužen za ratne zločine i da se nalazi u bijegu u Hrvatskoj", pitaju se u Nezavisnom bloku.

Bivši logoraš Herceg-Bosne i zastupnik Nezavisnog bloka u Parlamentu FBiH, Amer Obradović, kaže: "Ako su evropske vrijednosti da se odbjegli zločinci odlikuju, neka ih Zoran Milanović slobodno zadrži za sebe. To što se zvanični Zagreb ne odriče zločinačkog naslijeđa, opterećava odnose u Bosni i Hercegovini stalno nas kao taoce drži u lošoj prošlosti. Milanović se ovim potezom svrstava u niz zvaničnika susjednih država koje ne poštuju našu zemlju. Ili se možda Milanović zbunio, poput Zlatana Mije Jelića koji je u pošti u Širokom Brijegu dok je pisao telegram čestitku tadašnjem izborniku Irana Ćiri Blaževiću, pitao  "Je li se piše Iran ili Irak?" – i tako umjesto da se obračuna s duhovima prošlosti i zločinima on ih kiti sa odlikovanjima", poručio je Obradović.

Iz Nezavisnog bloka zaključuju da je ovo skandalozna i anticivilizacijska odluka i mišljenja su da bi trebalo reagirati Predsjedništvo BiH i Ministarstvo vanjskih poslova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije