NES: "Da li će Trojka i HDZ 'pokloniti' Dodiku 87.000.000 KM?"

15
Radiosarajevo.ba
NES: "Da li će Trojka i HDZ 'pokloniti' Dodiku 87.000.000 KM?"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Nermin Ogrešević, lider NES-a

Narodni europski savez (NES) objavio je saopštenje u vezi sa sjednicom Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, koja se treba održati u petak, 9. februara. 

Saopštenje NES-a prenosimo u cijelosti: 

"Kako je najavljeno sutra bi se na sjednici Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine ponovno trebala naći raspodjela prihoda od putarine u iznosu od 241 milion KM koji su na posebnom podračunu Centralne banke Bosne i Hercegovine kao rezerva za poravnanje nakon što se usvoji konačna metodologija raspodjele.

Bravo, Bosanac: Milan Đurić postigao dva gola protiv Lazija

Bravo, Bosanac: Milan Đurić postigao dva gola protiv Lazija

Ako su navodi medija tačni da je postignut dogovor između lidera Trojke, HDZ-a i SNSD-a o raspodjeli tih sredstava u omjeru 64:36 između Federacije Bosne i Hercegovine i RS, bez Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, to znači da će entitet RS dobiti 87 miliona KM koji ne pripadaju tom entitetu, ni po kojem osnovu.

Dakle, radi se o štetnom dogovoru za Federaciju Bosne i Hercegovine kojoj po svim parametrima pripadaju sva rezervisana sredstva za poravnanje u iznosu od 241 milion KM, jer je ista uplaćivala više prihoda od putarine nego što je vraćeno na osnovu privremene raspodjele naplaćenih prihoda od putarine u iznosu od 59 posto.

NES BiH poručio strankama Trojke da su dobili drugi žuti karton: "Vrijeme da odustanete od Čovića"

NES BiH poručio strankama Trojke da su dobili drugi žuti karton: "Vrijeme da odustanete od Čovića"

Nedopustivo je da članovi Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje ispred Federacije Bosne i Hercegovine pristanu na ovako štetnu i protuzakonitu odluku, te u tom kontekstu naglašavamo njihovu i krivičnu odgovornost, a posebno ministra finansija Vlade Federacije BiH Tonija Kraljevića, u skladu s članom 220. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Da li će Trojka i HDZ, neosnovano, na štetu Federacije Bosne i Hercegovine pokloniti Dodiku 87 miliona KM od putarine i tako nastaviti finansirati njegovu politiku rušenja države, uskoro ćemo vidjeti."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije