I NES odbio poziv Trojke, Ogrešević poručio: Žele se iščupati iz političkog gliba

7
Radiosarajevo.ba
I NES odbio poziv Trojke, Ogrešević poručio: Žele se iščupati iz političkog gliba
Foto: Grad Cazin / Nermin Ogrešević

Jedino s čime se slažemo u vezi poziva lidera Trojke je mjesto predloženog sastanka za ponedjeljak, a što se tiče vremena i prethodne hronologije događaja sve su pobrkali, navodi se danas u saopćenju NES-a koje potpisuje lider stranke Nermin Ogrešević.

Kako navodi Ogrešević, "Trojka je prvo u Mostaru dogovorila s Čovićem da će izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, bez izmjene Ustava, riješiti izbor članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Zatim su taj dogovor iz Mostara potvrdili sa Dodikom u Bakincima."

"Suština tog dogovora je da se ispuni zahtjev HDZ-a za 'legitimnim predstavljanjem' kojeg je na konferenciji za novinare u Mostaru javnosti predstavio Čović. Budući da je taj usaglašeni model izbora članova Predsjedništva između stranaka državne koalicije suprotan Ustavu BiH, mišljenju Venecijanske komisije i svim presudama Evropskog suda za ljudska prava, to ne vidimo nikakav smisao razgovarati dalje o nečemu što su već Trojka-HDZ-SNSD u Bakincima dogovorili", poručuje Ogrešević.

Konaković razgovarao sa princom Faisalom, šefom diplomatije Saudijske Arabije

Konaković razgovarao sa princom Faisalom, šefom diplomatije Saudijske Arabije

On veli i kako je "očigledno da su se lideri stranaka Trojke kasno sjetili da postoji i ustavna obaveza provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava pa se sada sazivanjem 'sveopćeg političkog sijela' žele čupati iz političkog gliba u koji su već duboko uronili".

"NES BiH se zalaže za dosljedno provođenje svih presuda Evropskog suda za ljudska prava, ali sa žaljenjem konstatiramo da sazivanje i organizacija sastanka za ponedjeljak nije pravovremeno niti kvalitetno izvršena zbog čega smo odbili da sudjelujemo na istom", zaključio je Ogrešević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije