NES BiH: Dogovorena izdaja države neće proći

6
Radiosarajevo.ba
NES BiH: Dogovorena izdaja države neće proći
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Nermin Ogrešević, lider NES-a

Budući da su se na privatnom imanju Milorada Dodika lideri stranaka Trojke, HDZ-a i SNSD-a dogovorili da Dragan Čović dostavi dokument koji sadrži sve ono o čemu su razgovarali, to je danas i učinjeno, potvrdio je Čović na konferenciji za medije u Mostaru, navodi se danas, 22. januara, u saopćenju stranke NES, naslovljenom s "Dogovorena izdaja država neće proći".

Kako su naveli, Čović je naglasio da su u dokumentu sadržani raniji prijedlozi o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, kao i to da je razgovarano o statusu stranaca u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine. Načelno je dogovoreno, podsjećaju na Čovićeve riječi, da dva suca bira RS, četiri člana Federacija Bosne i Hercegovine, a tri suca bira Parlament BiH.

"Prema ovim navodima Čovića, sada je jasno da je Dodiku udovoljeno da se 'izbace' strane sudije iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. To je taj kompromis o kojem je pričala Trojka. Svi ovi 'kompromisi' Trojke, a nisu kompromisi nego čisto podaništvo i izdaja, su suprotni Ustavu Bosne i Hercegovine i presudama Evropskog suda za ljudska prava. Oni bi, uz izbacivanje stranih sudija, u zakon uveli i etničku pripadnost sudija koji se biraju, a toga sada u Ustavu nema, i još ko zna šta su planirali oko načina odlučivanja. Čista protivustavna djelatnost i uvođenje blokada i u Ustavni sud", smatraju u NES-u.

U Sarajevo stigle prve trešnje, evo koliko je novca potrebno za kilogram

U Sarajevo stigle prve trešnje, evo koliko je novca potrebno za kilogram

Dragan Čović je danas saopštio i to da je Trojki i SNSD-u dostavio prijedlog izmjena Izbornog
zakona kojim se reguliše i izbor 'hrvatskog' člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ističu, uz navode kako se "u RS-u ne mijenja ništa, kao ni kada je u pitanju izbor člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda, kako kaže Čović": "Njih će birati svi građani kao i do sada. Samo bi člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda birali Hrvati. I to ni manje ni više nego, u krajnjem slučaju, u samo jednom kantonu sa hrvatskom većinom."

"Zato je potrebno podsjetiti na odluku Ustavnog suda iz 2000. godine (III djelimična odluka u slučaju br. U5/98) u kojoj stoji da članove Predsjedništva BiH ne biraju pripadnici samo jednog naroda, već svi građani u njihovoj izbornoj jedinici", navodi NES, pa citira Ustavni sud:

Lavić: Etnošovinisti obmanjuju EU javnost o “ugroženosti” svojih naroda koje junački pljačkaju

Lavić: Etnošovinisti obmanjuju EU javnost o “ugroženosti” svojih naroda koje junački pljačkaju

"Ne smije se zaboraviti da Srbin - član Predsjedništva BiH, naprimjer, nije izabran samo glasovima glasača koji su u etničkom smislu Srbi, već glasovima svih građana RS-a bez određene etničke pripadnosti. On, dakle, ne predstavlja RS kao entitet, niti srpski narod, već sve građane RS-a kao izborne jedinice. Isto važi i za Bošnjaka i Hrvata kao članove koji su izabrani iz Federacije."

"Lideri trojke su potpuno zanemarili presude Evropskog suda za ljudska prava. Njima je bitnija želja Čovića i Dodika koja uvodi novu diskriminaciju i urušavanje državnih institucija. Nema rješavanja ovih pitanja bez cjelovitih izmjena Ustava Bosne i Hercegovine. To neće proći i takva izdaja države, ako ne ranije, bit će u konačnici zaustavljena u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine", zaključili su iz NES-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije