Nermin Ogrešević: 'Presuda Europskog suda treba biti osnov demokratske države BiH'

5
Radiosarajevo.ba
Nermin Ogrešević: 'Presuda Europskog suda treba biti osnov demokratske države BiH'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Nermin Ogrešević

Nermin Ogrešević, predsjednik Narodnog europskog saveza (NES), oglasio se povodom presude Europskog suda za ljudska prava, koja kaže da su dijelovi Izbornog zakona BiH o glasanju za Predsjedništvo i Dom naroda diskriminatorni. 

Presuda je, kao što je poznato, donesena po apelaciji dr. Slavena Kovačevića, savjetnika u Kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, a sud je utvrdio su povrijeđena prava apelanta u kontekstu glasanja za kandidate za državni Dom naroda i Predsjedništvo BiH prekršena.

Saopćenje prenosimo u cijelosti: 

Rijedak prirodni fenomen nalazi se u pritokama Sane: Ovo će oduševiti mnoge u BiH

Rijedak prirodni fenomen nalazi se u pritokama Sane: Ovo će oduševiti mnoge u BiH

"Presuda Evropskog suda za ljudska prava (ECHR) prema kojoj Bosna i Hercegovina treba biti jedna izborna jedinica pri izboru članova Predsjedništva BiH te da se svi građani moraju pitati pri izboru
delegata Doma naroda Parlamentarne skupšine Bosne i Hercegovine potvrdila je ispravnost stavova NES-a koje smo zastupali tokom pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH i Ustava u Neumu i Sarajevu.

Presuda Evropskog suda treba biti osnov svih naših budućih pregovora, nešto će zastupati sve one političke snage koje žele da Bosna i Hercegovina bude uređena kao evropska, demokratska država u kojoj ima dovoljno prostora za sve naše građane, pravoslavne, katoličke, islamske, kao i svih drugih vjeroispovijesti. Upravo to je NES zastupio tokom svih pregovora i nije niti pedlja odstupio od tih stavova. 

Presuda Evropskog suda za ljudska prava je prilika da se konačno okonča sistemska diskriminacija u Bosni i Hercegovini uzrokovana dejtonskim uređenjem. Uostalom, to će Bosna i Hercegovina svakako morati uraditi ukoliko želi biti dio Evropske unije. Zbog toga ne treba dozvoliti nikakva kalkulisanja i popuštanja kada je u pitanju provedba ove važne presude Evropskog suda za ljudska prava", navodi se saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije