Nermin Nikšić uoči sastanka: 'Jedini sudija će biti vrijeme i krajnji rezultat'

6
Radiosarajevo.ba
Nermin Nikšić uoči sastanka: 'Jedini sudija će biti vrijeme i krajnji rezultat'
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Nermin Nikšić

Federalni premijer Nermin Nikšić se na svom Facebook profilu oglasio uoči sastanka "Trojke" adi razgovora o izmjenama Ustava Bosne i Hercegovine.

Objavu Nermina Nikšića prenosimo u cijelosti:

"Naša namjera, namjera 'Trojke' je da se na principima otvorenog dijaloga vodi razgovor o najtežim političkim pitanjima koja opterećuju političke prilike u Bosni i Hercegovini. Organizacijom sastanka želimo da pokažemo našu opredijeljenost da u važna pitanja kao što su izmjene Ustava uključimo sve relevantne političke činioce, kako iz vlasti, tako i iz opozicije.

Vlatko Glavaš o Sergeju Barbarezu: "On je rođeni lider, ne treba mu iskustvo da vodi reprezentaciju"

Vlatko Glavaš o Sergeju Barbarezu: "On je rođeni lider, ne treba mu iskustvo da vodi reprezentaciju"

Nažalost, jedan dio opozicionih subjekata je odbio da učestvuje u raspravi o izmjenama Ustava Bosne i Hercegovine i tako na konstruktivan način doprinese ovom procesu. Naravno da je njihovo pravo da ne učestvuju. Uostalom to smo i mi kao opozicija radili kada smo smatrali da nije problem ustavnih promjena samo u Federaciji pa na te sastanke nisu pozivane stranke iz RS.

Ovaj put su pozvani svi, ali je očigledno da neki nemaju hrabrosti, a možda ni vizije, a pogotovo želje da prihvate jedan državotvoran, integrirajući pristup. Njihovo 'ne' je 'ne' ideji da državotvornost i dugoročno građenje povjerenja budu vodilja političkih procesa u kojim se svi izdižemo iznad sujeta i jednokratnog politikantstva.

Komšić komentarisao presudu u slučaju 'Respiratori': "Ne možeš osuditi čovjeka mimo optužnice"

Komšić komentarisao presudu u slučaju 'Respiratori': "Ne možeš osuditi čovjeka mimo optužnice"

Uvjeren sam da problem za njih predstavlja i činjenica što bi ovom prilikom i lično posvjedočili i uvidjeli da su lažne priče o izdaji države i navodnim štetnim ustupcima koje smo kao uradili, u stvari upravo to - samo laž. Uvijek u svim procesima smo isticali da je za nas apsolutni prioritet provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava, kao naša ustavna, moralna i civilizacijska obaveza i uslov za pristupanje EU.

Mogao bih sada nabrajati šta su oni sve obećavali, pa, čak i potpisivali, ali mislim da se njima i o tome šta su radili ne trebamo baviti. Svako od nas neka nosi svoj teret odgovornosti za ono što je radio, što radimo ili ćemo raditi. Jedini sudija će biti vrijeme i krajnji rezultat. Naša je želja da organizujemo sastanak da razgovaramo i da se dogovaramo. Moramo biti spremni čuti i one s kojima se ne slažemo.

Naša namjera, namjera Trojke je da se na principima otvorenog dijaloga vodi razgovor o najtežim političkim pitanjima...

Posted by Nermin Nikšić on Sunday, January 28, 2024

Upravo zato želimo da čujemo sve strane i sve argumente, jer se tako komunicira i rješavaju problemi u savremenim demokratijama. Naravno možemo i sjediti svako u svom uredu, svađati se, ispucavati zapaljive parole koje neće donijeti ništa dobro građanima Bosne i Hercegovine koji bez obzira kojem narodu pripadaju odlaze iz svoje zemlje.

Naši principi i prioriteti su jasni i od njih ne odustajemo, ali smo spremni i želimo tražiti rješenja koja će našoj državi i svim njenim građanima ponuditi perspektivu i učiniti da se osjećaju ugodno, zaštićeno, ravnopravno i poštovano u Bosni i Hercegovini. Šta je loše u tome? Zar to ne bi trebao biti cilj svih nas?".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije