Nevrijeme nije značajno utjecalo na sjetvu u FBiH, ali država jeste: "Polako se gasimo"

0
I. M.
Nevrijeme nije značajno utjecalo na sjetvu u FBiH, ali država jeste: "Polako se gasimo"
Foto: Pexels / Poljoprivreda / Ilustracija

Promjene vremena sve su značajnije posljednih godina, a sigurno utječu i na privredu. Provjerili smo sa predsjednikom Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH Nedžadom Bićo kakva je situacija ove godine te da li se očekuje poskupljenje poljoprivrednih proizvoda. 

"Stanje u privredi je, što bi rekli vojnički, redovno. Sjetva nije bila ni veća ni manja, sve ide svojim tokom. Što se tiče štete, štete je bilo na određenim područjima, nije u čitavoj Federaciji, ali u nekoliko dijelova je skoro totalna šteta. To su Gradačac, Odžak, dio Modriče gdje je padao led tako da je bilo velike štete, ali u ostalom dijelu stanje je dobro". rekao je Bićo. 

Bićo je naglasio da domaći poljoprivrednici ne učestvuju u kreiranju cijena proizvoda te da su primorani prilagođavati se cijenama koje kreiraju uvoznici. 

Lidlov centar od 200 miliona KM u BiH počeo dobijati obrise

Lidlov centar od 200 miliona KM u BiH počeo dobijati obrise

"Što se tiče poskupljenja poljoprivrednih proizvoda, tu primarni poljoprivredni proizvođač, dakle, direktni proizvođač ne utječe niti jednim zarezom u kreiranju cijena. Cijenu kreira uvozni lobi jer mi smo ovdje mali proizvođači. Mi proizvodimo između 20 do maksimalno 30 posto potreba države, sve ostalo je uvoz. Oni koji uvoze, oni diktiraju cijene i to jeste problem i mi ne možemo biti ni konkurenti, jer imamo jako skupu proizvodnju u odnosu na zemlje iz regiona. Najviše se uvozi jer mi nemamo ni plavog dizela, imamo puno manje poticaja, a one koje imamo su neredovni, nemamo pristupe evropskim fondovima, nemamo ništa šta oni imaju stoga je njihova roba jeftinija i polako osvajaju naše tržište", pojasnio je Bićo. 

Nedžad Bićo
FOTO: Radiosarajevo.ba: Nedžad Bićo

Na pitanje o tome kakve su prognoze za ovu sezonu te da li se može očekivati povećanje cijena, Bićo je kazao da prema onome što sada vidimo na tržnicama, cijene će sigurno biti veće. 

Znate li koliko košta najskuplji uvezeni traktor u BiH?

Znate li koliko košta najskuplji uvezeni traktor u BiH?

"Sada su jagode i trešnje skuplje nego na početku sezone što nije normalno. Sada je jek sezone i sve bi trebalo biti duplo jeftinije, ali koliko vidim sada je sve duplo skuplje", rekao je predsjednik Udruženja. 

Naveo je i primjer poskupljenja hljeba u pekarama

"Vidite da je svakog dana hljen sve skuplji, od male kifle do velikog hljeba, a pšenica je već dvije godine na maksimalno niskoj cijeni, oko 30-35 feninga po kilogramu pšenice, a hljeb je između 1,5-3 marke, a cijena zavisi od vrste pšenice. Kad ih pitate šta je razlog poskupljenja, kažu da nema radne snage, a ono što imaju moraju platiti da ljudi ostanu. Ja njima ne vjerujem. A što se tiče naših poljoprivrednika, oni ne učestvuju u kreiranju cijena ni na jedan način", poručio je Bićo.

Podrška poljoprivrednom sektoru: EU obezbijedila 10 miliona KM za oporavak od Covid-a

Podrška poljoprivrednom sektoru: EU obezbijedila 10 miliona KM za oporavak od Covid-a

Dakle, poljoprivrednicima u BiH ne prijeti samo nestabilno vrijeme, već odsustvo uključenosti i nezainteresovanost vlasti zbog čega domaća poljoprivreda ne može biti konkurentna ni sama sebi, a ne zemljama iz regije. Nesigurni mali poticaji koji redovno kasne ograničavaju domaće poljoprivrednike kojima je poslovanje sve teže, a kako je rekao Nedžad Bićo, država po tom pitanju ne čini ništa. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije