Osma sjednica Doma naroda FBiH: Nije usvojena odluka o poljoprivredi

0
Fena
Osma sjednica Doma naroda FBiH: Nije usvojena odluka o poljoprivredi
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sa današnje sjednice Doma naroda FBiH

Nastavljena je osma sjednica Doma naroda Federalnog parlamenta, čiji prvi dio je održan polovinom prošlog mjeseca.

Ubrzo po početku glasano je o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova, kojem delegati nisu dali većinsku podršku. To je akt koji se odnosi na takozvane vojne stanove u FBiH

Na sjednici je u toku delegatska rasprava o Strategiji poljoprivrede i ruralnog razvoja Federacije Bosne i Hercegovine za period 2021 – 2027. godina.

Nesreća u BiH: Radnik (61) pao sa skele i zadobio teške povrede

Nesreća u BiH: Radnik (61) pao sa skele i zadobio teške povrede

Na dnevnom redu su također predložena zaduženja Federacije BiH za Drugi projekat podrške zapošljavanju i projekt Gradski prijevoz u Sarajevu – B.

Prvi dio ove osme sjednice u aktuelnom sazivu Doma naroda održan je 16. maja, kada je zasjedanje prekinuto nakon što je povučen iz procedure Nacrt zakona o djelatnosti psihologa u FBiH.

Prije prekida su delegati većinom glasova prihvatili  Prijedlog zakona o izmjenama zakona o kontroli cijena, Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o izvršenju krivičnih sankcija u FBiH, Prijedlog zakona o dopunama zakona o radu, Prijedlog zakona o poduzetničkoj infrastrukturi, kao i Prijedlog zakona o poticaju razvoja male privrede.

Prihvaćen je i Nacrt zakona o unutrašnjoj trgovini.

Predložena odluka o usvajanju strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja Federacije Bosne i Hercegovine za period 2021. – 2027. godina nije dobila većinu glasova delegata na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

O tome je glasano u dva kruga, prvi put tajnim izjašnjavanjem delegata elektronskim putem, a potom i usmeno u zatraženoj pojedinačnoj prozivci delegata, ali ni tada nije bilo dovoljno glasova.

Odmah potom je uslijedila pauza u zasjedanju, zatražena od Kluba delegata hrvatskog naroda.

Prije izjašnjavanja o odluci koja se odnosi na poljoprivrednu strategiju, delegati su glasali o Nacrtu, kolikvijalno nazvanog zakona o  vojnim stanovima, ali ni tom aktu nisu dali većinsku podršku.

Predlagač navedene odluke kao i zakona je Federalna vlada

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije