FBiH sve bliže neradnoj nedjelji: Dom naroda Usvojio Nacrt zakona o unutrašnjoj trgovini

1
Radiosarajevo.ba
FBiH sve bliže neradnoj nedjelji: Dom naroda Usvojio Nacrt zakona o unutrašnjoj trgovini
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Dom naroda Parlamenta Federacije BiH

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je Nacrt zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim se predviđa obavezna neradna nedjelja i praznici za zaposlene u trgovini. Ova odluka predstavlja značajan korak prema regulaciji radnog vremena u sektoru trgovine, uz izuzetke za određene vrste prodajnih objekata.

Nacrt zakona predviđa da neradna nedjelja neće važiti za cvjećare, pekare, suvenirnice, objekte tradicionalnih i starih obrta, kao ni za prodajne objekte unutar željezničkih i autobusnih stanica, aerodroma, benzinskih pumpi, bolnica, hotela, kulturnih i vjerskih objekata, muzeja, parkova prirode, groblja i specijaliziranih prodavnica vezanih za prodaju na grobljima.

Odluka Doma naroda potvrđuje prethodnu odluku Predstavničkog doma, ali zakon još uvijek ne može stupiti na snagu. Predstoji javna rasprava, nakon koje će entitetska vlada usvojiti Prijedlog zakona o unutrašnjoj trgovini, koji će potom biti upućen u parlamentarnu proceduru. Ako oba doma prihvate Prijedlog zakona, on će stupiti na snagu.

Edin Subašić I Ratni zločini bez kazne: Dossier "Sarajevo safari" zaključan u ladici Tužilaštva BiH?

Edin Subašić I Ratni zločini bez kazne: Dossier "Sarajevo safari" zaključan u ladici Tužilaštva BiH?

Odbor za ekonomsku i finansijsku politiku Predstavničkog doma Parlamenta FBiH je krajem februara ove godine istaknuo da bi se prilikom razmatranja uvođenja neradne nedjelje i praznika za radnike u trgovini trebala uzeti u obzir iskustva drugih evropskih zemalja.

Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine pozdravio je ovu inicijativu, ističući da će nedjelja i praznici kao neradni dani poboljšati kvalitetu života radnika u trgovini. Resorni ministar Amir Hasičević (NS) izjavio je ranije da je cilj harmonizirati tržište, budući da je u pojedinim općinama i gradovima FBiH već obavezno da nedjelja bude neradna za trgovce.

Međutim, postoji i određena opozicija ovoj mjeri. Protivnici tvrde da obavezna neradna nedjelja i praznici nisu poboljšanje statusa radnika, već pogoršanje, jer bi se time uskratila sloboda izbora za one koji žele raditi. Također, napominju da aktuelni Zakon o radu propisuje da svaki radnik, uključujući i one u trgovini, mora imati dva slobodna dana sedmično, što je stvar dogovora između poslodavca i radnika.

Neki kritičari također tvrde da zagovaranje obavezne neradne nedjelje i praznika dolazi iz naftnog i religijskog lobija, koji imaju svoje interese u ovoj oblasti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije