Nelson: Korupcija je kancer demokratije, zašto mnogi bh. lideri ignorišu ovaj problem?

9
Radiosarajevo.ba
Nelson: Korupcija je kancer demokratije, zašto mnogi bh. lideri ignorišu ovaj problem?
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Detalji s pressa u Sarajevu

U Sarajevu je danas održana konferencija za novinare Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo povodom antikorupcijske kampanje o temi "Korupcija u oblasti gradnje i prostornog planiranja u Kantonu Sarajevo".

Press je otvorio direktor Ureda Erduan Kafedžić, kazavši na početku da je evidentno da je povećan broj prijava građana kada je u pitanju ova oblast.

Također je istaknuo je kako je njihovu ideju podržala Ambasada SAD-a u BiH, te kako bez te pomoći "ne bismo mogli ništa postići".

Nesreća u rudniku Mramor: Rudnik zatrpan, spasioci pokušavaju doći do njega

Nesreća u rudniku Mramor: Rudnik zatrpan, spasioci pokušavaju doći do njega

Inače, broj građanskih prijava Uredu prošle godine je bio devet, ove godine do novembra je već stiglo 90 prijava građana.

Potom se prisutnima obratio i američki ambasador Eric Nelson, kazavši kako je korupcija "kancer demokratije": "U takvom slučaju rješenja su operacija, kemoterapija... Previše lidera ignoriše ovaj problem. Mnogi podcjenjuju ovaj problem. Hirurgijom često se uklanjaju tumori, u BiH ne vidimo te hirurge koji su spremni da ovo otklone."

Nelson je stava i kako BiH u ovom segmentu zaostaje za zemljama regiona.

"Potrebno je suočiti se s problemom korupcije. Ideja ovog projekta bila je da se građani Sarajeva upoznaju o problemima koji dolaze s nelegalnom gradnjom. Antikorupcijski tim se susreo sa velikim pritiskom u radu, što je nedopustivo. Želim se zahvaliti Kafedžiću i njegovom timu što se bore s kancerom korupcije. Mnogi bi željeli da ne uspijete, ali znam da ima više onih koji žele da ovu bitku dobijete", zaključio je on.

Šef delegacije Europske unije u BiH Johann Sattler govorio je u istom tonu, pohvalivši napredak "Kafedžića i njegovog tima" koji rade kako bi se popravila situacija u Kantonu Sarajevo: "Transparentnost je vrlo bitna kada je u pitanju borba protiv korupcije. Korupcija nije zločin bez žrtava. Želim čestitati gospodinu Kafedžiću i njegovom timu na borbi protiv ovog vrlo važnog problema."

Matthew Field, ambasador Velike Britanije u BiH, također se danas obratio prisutnima, iskazavši podršku radu ovog sarajevskog ureda.

"Korupcija onemogućava napredak i odbija investitore. Kako je ambasador Sattler rekao korupcija je ubica investitora. Ovdje je napravljen naporan rad u prethodnom periodu i uvjeren sam da će se na kraju pokazati da se kriminal ne isplati", kazao je Field.

S Kafedžićem smo sarađivali i sarađivat ćemo, nastavio je, "u budućnosti kako bismo prenijeli naša iskustva". Zaključio je kako sudovi, tužilaštva i policija trebaju pokazati predanost ovom radu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije