Sebija Izetbegović o novim testovima na COVID-19

Radiosarajevo.ba
Sebija Izetbegović o novim testovima na COVID-19
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Sebija Izetbegović

Direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, Sebija Izetbegović, rekla je za N1 da su urađeni testovi dvije osobe iz Goražda na koronavirus, koji su se pokazali negativni.

“Mogu da potvrdim da u Kantonu Sarajevo nemamo nijednog pozitivnog pacijenta do sada. U procesu je testiranje ženske osobe iz Žepča, kada se završi testiranje objavićemo rezultate testa, kako bi javnost bila obaviještena, da bi svi mogli biti na oprezu i kako bi eventualno njihovi ljekari mogli preuzeti brigu o tim pacijentima”, kazala je Izetbegović.

U izolaciji u Podhrastovima nema pacijenata koji bi mogli biti potencijalno zaraženi. I dalje je u BiH problem sa brojem respiratora. Izetbegović kaže da je KCUS pripremljen za eventualnu pojavu epidemije i da je Klinički centar još u januaru krenuo sa nabavkom istih.

“U ovom trenutku raspolažemo sa 63 respiratora. Imamo 44+12 sa klinike za Kardiohirurgiju i plus ovih 7 koje sam ja juče uspjela na neki način da nabavim. Imamo u ponudi, u razgovorima smo sa jednom firmom koja bi nam isporučiti čak i 15 respiratora. To ću znati u ponedjeljak. Mi smo spremni za prvi val. Respiratori služe samo za one koji imaju samo najtežu kliničku sliku. Neće svi ljudi koji imaju koronavirus imati potrebu za mehaničku ventilaciju”, zaključuje Izetbegović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije