Koronavirus i migranti: Prate li upute, ko vrši provjere, ima li sumnjivih slučajeva?

B. Turković
Koronavirus i migranti: Prate li upute, ko vrši provjere, ima li sumnjivih slučajeva?

Nadležne institucije su od pojave prvih oboljelih s javnosti dijelili savjete te dali preporuke za prevenciju. Oni to čine i dalje. Naši medicinski timovi dobro su obučeni da prepoznaju prve znakove koronavirusa te da aktivno rade na promoviranju preventivnih mjera među migrantskom populacijom.

Kazao je to u za Radiosarajevo.ba Nicola Bay, direktor Danskog vijeća za izbjeglice (DRC) u BiH, odgovarajući naš upit o tome na koji način se kod nekoliko hiljada migranata u BiH provode mjere zaštite od novog soja koronavirusa (COVID-19), ko provjerava njihovo zdravstveno stanje, ima li sumjivih slučajeva, šta će se desiti ako neko od njih oboli…

Nicola Bay - undefined

Foto: Anadolija: Nicola Bay

Kako kaže Bay, budući da je upravo je DRC (Danish Refugee Council) zaduženo za zdravlje migrantske populacije u BiH, njihovi timovi pomno prate situaciju i upute nadležnih institucija, preporuke infektologa, epidemiologa, kao i zavoda za javno zdravstvo i brinu se da iste budu prenesene na zajednicu migranata i izbjeglica.

IOM i DRC su nedavno održali operativni sastanak s predstavnicima svih organizacija koje direktno rade s migrantskom populacijom. Tom prilikom iznesene su preventivne mjere, ali i date detaljne upute osoblju. Nismo stali na tome, svakodnevno razmjenjujemo informacije, savjete, iskustva. Dodatno, DRC posebno aktivno radi na treninzima i edukaciji svojih uposlenika, a sve u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije”, kaže Bay.

Migranti u surovim uslovima - undefined

Foto: DW/Dirk Planert: Migranti u surovim uslovima

Do sada realizirane preventivne mjere su u skladu sa smjernicama Svjetske zdravstvene organzacije i uključuju podjelu informacija o svemu što je potrebno za zaštitu i prevenciju unutar privremenog prihvatnog centra.

“Timovi Danskog vijeća za izbjeglice održali su informativne sesije s korisnicima u privremenim prihvatnim centrima, na svim jezicima – za svaku grupu posebno i osigurali da se naglasak stavi na sve važne mjere, kao i minimiziranje kontakata s drugim ljudima. DRC ima od ranije propisane mjere zaštite u slučaju pojave virusnih oboljenja, kao i jasno precizirane korake u slučaju da se detektuje virusno oboljenje među migrantskom populacijom u nekom od privremenih prihvatnih centara. Zdravlje lokalnog stanovništva i migrantske populacije je imperativ za nas”, kaže Bay.

S obzirom da se radi o specifičnoj populaciji - da se puno kreću, da često borave van prihvatnih centara i nemaju idealne uslove za održavanje higijene, da u državu ulaze nelegalno i na taj način izbjegnu provjere na granicama… upitali smo koliko je teško održavati situaciju pod kontrolom?

Bay kaže da je koronavirus globalni problem koji je došao i u Bosnu i Hercegovinu, da su to očekivali, kao i nadležne institucije. Upravo zato su entitetski i državni organi radili intenzivno na promoviranju prevencije, ali i pripremi zdravstvenih radnika i kapaciteta za ovu nemilu situaciju.

Migranti u Blažuju - undefined

Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba: Migranti u Blažuju

“Pojava koronavirusa u BiH jednako je rizična za sve koji žive ili borave na teritoriji ove zemlje – domaće stanovništvo, migrantsku populacija, turiste, pa i one koji su samo na proputovanju kroz BiH. DRC usko sarađuje s institutima za javna zdravstva, ministarstvima zdravstva, kliničkim centrima, domovima zdravlja, bolnicama, kao i sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom u BiH. Teže je kontrolirati osobe koje nemaju pristup privremenim prihvatnim centrima, ali naši mobilni timovi, naše partnerske organizacije daju sve od sebe da identificiraju što je moguće više lokacija izvan zvaničnih centara na kojima odsjedaju predstavnici migrantske populacije, kako bismo podijelili preventivne mjere, ali i pružili medicinsku pomoć po potrebi”, kaže Bay.

Kako je potvrdio, nemaju identificiranih slučajeva zaraze koronavirusom među migrantskom populacijom smještenom u privremenim prihvatnim centrima u BiH. Ukoliko bi našli nekoga sa simptomima, proces je isti kao za sve – osoba bi se poslala na dodatna testiranja u najbliži dom zdravlja ili bolnicu.

“Protokol je isti kao za lokalno stanovništvo. Svi propisani zdravstveni postupci su u skladu s entitetskim i državnim nivoima i oni će se poštovati”, zaključuje Bay.

Kako objašnjava, u slučaju da koronavirus bude potvrđen kod neke osobe koja boravi u privremenom prihvatnom centru kategorizirat će se kao pozitivni - kada se potvrde testiranjem infektologa specijalista u nadležnim bolnicama; sumnjivi  - kada korisnici imaju i simptome i putuju/kontaktiraju u zemlje visokog rizika ili kao nadgledanje slučajeva - kada postoje samo simptomi i kada ljekari sumnjaju da u pitanju može biti i druga viroza.

“Slučajevi nadgledanja bit će smješteni u izolacijsku sobu u privremenom prihvatnom centru na nekoliko dana praćenja, terapije i izolacije od drugih korisnika. Kad se sumnjivi slučaj u privremenom prihvatnom centru identificira, šalje se na daljnja ispitivanja u dom zdravlja ili bolnicu. DRC tim iz privremenog prihvatnog centra će identificirati najbližu grupu s kojom je osoba bila u kontaktu te pružiti informacije o njihovim putovanjima i kontaktima, pratiti njihove simptome i dati im upute za redovne korake u prevenciji, zaštiti i socijalnoj interakciji. Ako se sumnjivi slučaj potvrdi kao pozitivan, grupa će biti smještena u karantin u okviru privremenog prihvatnog centra, a DRC će početi s planiranjem pregleda korisnika u centru prema uputama Kantonalnog odbora za upravljanje krizama”, zaključuje Bay za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije