Neformalna grupa studentica: Sefić bi mogao biti pušten iz pritvora 15. aprila?

Radiosarajevo.ba
Neformalna grupa studentica: Sefić bi mogao biti pušten iz pritvora 15. aprila?
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Sanjin Sefić / Arhiv

U petak, 13. marta (u 10h) na Kantonalnom sudu u Sarajevu biće iznesene završne riječi u ponovljenom postupku protiv Sanjina Sefića. Završne riječi trebale su najprije biti iznese 15. januara, a potom 26. februara, ali su oba puta prolongirane na zahtjev Sefićevog advokata, Kerima Čelika, koji je tražio odgodu za pripremu. Pitamo se, čeka li nas sutra još jedna odgoda, piše u saopćenju Neformalne grupe studentica psihologije.

Saopćenje prenosimo u cjelosti:

"Zakon o krivičnom postupku FBiH nalaže da ako u roku od devet mjeseci bude izrečena drugostepena odluka kojom se prvostepena presuda ukida, pritvor može trajati najduže još jednu godinu od izricanja drugostepene odluke.

 U ovom slučaju, drugostepena odluka kojom je ukinuta prvostepena presuda Sanjinu Sefiću izrečena je 15. aprila 2019. - što znači da ako se završne riječi nastave odgađati, a posljedično i presuda - Sanjin Sefić bi mogao biti pušten iz pritvora 15. aprila.

 Podsjećamo da je prvostepeni proces počeo prije više od tri godine - 21. marta 2017. godine, od kada su brojna ročišta odgođana, a porodice Selme Agić i Edite Malkoč svaki put su dolazili iz Bugojna i Bosanske Krupe u Sarajevo, nerijetko da bi im nakon pet minuta bilo saopšteno da se ročište odgađa.

Podsjećamo i da su troškovi sudskih ročišta finasijska odgovornost poreznih obveznika - građana i građanki Bosne i Hercegovine, a da porodice duže od tri godine svaki put same finansiraju dolazak u Sarajevo, iščekujući pravdu za svoje ubijene kćerke", piše u saopćnju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije