Nedžad Bićo: 'Ovo što najavljuje iz Republike Srpske, to je pljačka naroda'

3
A. Sokolović
Nedžad Bićo: 'Ovo što najavljuje iz Republike Srpske, to je pljačka naroda'
Foto: Arhiv / Nedžad Bićo o cijenama brašna i mlijeka

Cijene brašna u Bosni i Hercegovini do kraja godine bit će veće za deset posto, što će prema riječima pekara podići i cijene pekarskih proizvoda.

Mlinari iz Republike Srpske i Federacije BiH, navodno, složni su u tome da je potrebno podići cijene brašna s obzirom na trenutnu situaciju.

Predsjednik Udruženja mlinara Republike Srpske Zoran Kos rekao je da je poskupljenje očekivano i da za to postoji nekoliko razloga.

Uživo: Čelnici G7 ponovo potvrdili punu podršku Izraelu

Uživo: Čelnici G7 ponovo potvrdili punu podršku Izraelu

Istražili smo na sarajevskoj pijaci: Poskupljenje suhog mesa, stelje i sudžuke. Ovo su nove cijene

Istražili smo na sarajevskoj pijaci: Poskupljenje suhog mesa, stelje i sudžuke. Ovo su nove cijene

Nedžad Bićo
FOTO: Radiosarajevo.ba: Nedžad Bićo

Da bismo saznali istinitost ovih navoda medija iz manjeg bh. entiteta Republike Sprske, kontaktirali smo Nedžada Biću, predsjednika Udruženja poljoprivrednika Federacije Bosne i Hercegovine, koji se u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba nije složio sa ovim tvrdnjama predstavnika iz RS.

"Građani su u strahu nakon ovih pisanja, a halabuka iz Republike Srpske se poodigla u zadnja dva dana. Ovo što najavljuje iz Republike Srpske, to je pljačka naroda. Kod nas u federaciji BiH nema najava, tako da građani budu mirni. Nema smisla da dođe do poskupljenja pekarskih proizvoda, jer kolege iz RS rade sa lanjskom pšenicom", kaže Nedžad Bićo za Radiosarajevo.ba.

Ilustracija
Foto: Arhiv: Ilustracija

On je dao i svoje objašnjenje za takve argumente...

"Od kilograma brašna se dobiju se tri hljeba. Jedan kilogram brašna je marka, a za tri prodata hljeba se dobiju 4,5 KM. Zarada je 3,5 marke. Znam da kažu iz RS-a da je skuplje gorivo, što je tačno. No, zaista nema potrebe dizati paniku. Našem narodu je dosta straha i dizanja panike", dodao je Bićo.

Istražili smo: Zašto su paprike za ajvar poskupjele "preko noći" na sarajevskim pijacama

Istražili smo: Zašto su paprike za ajvar poskupjele "preko noći" na sarajevskim pijacama

Predsjednika Udruženja poljoprivrednika Federacije Bosne i Hercegovine je kazao da je slična situacija i sa podizanjem cijena mlijeka.

"Sličnao priča se dešava i sa mlijekom. Da pojasnim svima, cijena milijeka je 80 feninga. Govorim o otkupnoj cijenu koju mljekare uzimaju od prerađivača mlijeka. Mljekare su te koje pljačkaju narod na maržama i na visokim cijenama. Nema smisla da je mlijeko 2,70 KM u trgovini, a mljekara ga plaća prerađivaču po 70 feninga. Kažu da će litar mlijeka ići preko 3 KM!? Ma, dajte, molim vas, odakle idu te priče? Mogu ih samo puštati vlasnici mljekara. Treba prestati sa takvom pričom. Nema smisla", kazao je Nedžad Bićo, predsjednika Udruženja poljoprivrednika Federacije Bosne i Hercegovine, koji se u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije