Novi udar na novčanike građana BiH: Litar mlijeka bit će kao litar goriva?

9
Radiosarajevo.ba
Novi udar na novčanike građana BiH: Litar mlijeka bit će kao litar goriva?
Foto: Pixabay / Ilustracija

Proizvođači mlijeka iz bh. entiteta Republika Srpska traže povećanje otkupne cijene mlijeka na minimalno 1,20 KM, što je za više od 50 posto veća od trenutne, te bi u narednom periodu mlijeka moglo dodatno da poskupi.

Dodatni problem predstavlja i ograničenje izvoza i povećanje cijene mlijeka od strane Srbije, koja jedino nije zabranila da se mlijeko izvozi u Sjevernu Makedoniju i Albaniju, koje su članice Otvorenog Balkana.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača mljekara Republike Srpske, istakao je da su na sastanku s proizvođačima tražili da cijena bude minimalno 1,20 KM po litru.

Ambasada SAD u BiH: Spremni smo odgovoriti na antidemokratske aktivnosti Milorada Dodika

Ambasada SAD u BiH: Spremni smo odgovoriti na antidemokratske aktivnosti Milorada Dodika

Najslađa, ali i najtužnija slika protesta: "Hoću da mi mlijeko bude 1 KM"

Najslađa, ali i najtužnija slika protesta: "Hoću da mi mlijeko bude 1 KM"

"Trenutno prodajemo mlijeko od 0,53 do 0,80 KM po litru, zavisno od klase, i to nam se nikako ne isplati. Već pet godina tražimo plavi dizel, a ne dobijamo ga. Nema više ko da proizvodi mlijeko. I po cijeni od 1,20 KM ćemo izgubiti proizvođače", rekao je Usorac za Nezavisne.

Dodao je da više nema uvoznog mlijeka, ali ni mesa.

"U maloprodaji je mlijeko i do 2,50 KM, a nama se plaća 0,80 KM, pa vidite koliko se uzima novca. Mlijeko će enormno poskupjeti i sirotinja više neće moći da ga kupuje, nego samo političari koji primaju 8.000 KM platu", naveo je Usorac.

Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS, rekao je da zabrana izvoza iz Srbije ne bi trebalo da napravi veće poremećaje na našem tržištu, s obzirom na kapacitete mlijeka s kojima Bosna i Hercegovina raspolažu.

"Oni ne samo da mogu da podmire domaće tržište, nego i da povećaju proizvodnju i mogućnost plasmana na inostrano tržište. Ovo je možda i šansa za domaće mljekare", rekao je Blagojević.

Ipak, s druge strane, kako kaže Blagojević, problem bi mogao biti ukoliko dođe do zabrane izvoza nekih proizvoda kojih kod nas nema u tolikim kapacitetima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije