Neće biti krize vlasti: Vijeće ministara održat će sjednicu - tema upitnik EU

E. H.
Neće biti krize vlasti: Vijeće ministara održat će sjednicu - tema upitnik EU
Iako se prethodnih dana najavljivalo kako bi zbog revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije moglo doći do krize vlasti u našoj državi, današnja sjednica Vijeća ministara opovrgava sve ove navode.

Razne spekulacije, posebno nakon prošlosedmičnog odgađanja redovne sjednice Vijeća ministara, govorile su o tome kako nastupa trajna kriza u ovoj bh. instituciji. No, kako je za Radiosarajevo.ba potvrdio Dragan Mektić, ministar za sigurnost BiH, do toga neće doći te će danas sigurno biti održana sjednica Vijeća ministara.

Mektić je istaknuo i to da će članovi Vijeća ministara koji dolaze iz Saveza za promjene sigurno prisustvovati sjednici, te da neće biti nikakve destabilizacije vlasti.

Inače, na današnjoj sjednici ministri bi trebali razmatrati Izvještaj o poduzetim i preostalim aktivnostima u vezi s pripremama odgovora na Upitnik Europske komisije. Također, trebali bi dati i stav o Informaciji o aktivnostima na pripremi okvirnih smjernica za uspostavu i razvoj poljoprivrednog informacionog sistema u BiH, te o Analizi implementacije zakona o poljoprivredi, ishrani i ruralnom razvoju BiH.

Pred ministrima će se naći i nacrti osnova za pristupanje BiH međunarodnim konvencijama o teretnim linijama i o mjerenju tonaže brodova iz 1969. godine te Konvencija o međunarodnim pravilima za sprečavanje sudara na moru.

Bit će razmatrana i Informacija o aktivnostima na uspostavi i razvoju sistema identifikacije zemljišnih parcela te Informacija o realizaciji višegodišnjeg kapitalnog projekta "Izgradnja glavnog sjedišta Službe za poslove sa strancima i Terenskog centra Sarajevo".

Također, ministri bi trebali biti upoznati o implementaciji Komunikacijske strategije za informiranje javnosti o procesu pristupanja BiH Europskoj uniji i o realizaciji obuka u oblasti europskih integracija, a informacije o tome pripremila je Direkcija za europske integracije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije