Ne idite na posao ako imate simptome, posebno blaže, misleći da nije COVID-19

Radiosarajevo.ba
Ne idite na posao ako imate simptome, posebno blaže, misleći da nije COVID-19
Foto: Printscreen / S press konferencije

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez kazao je da je tokom zadnja 24 sata testirano 290 građana na COVID-19, a da su 24 bila pozitivna.

Time je do sada u FBiH na novi soj koronavirusa pozitivna 371 osoba.

"Očekujemo daljnji rast oboljelih i svjesni smo da su mjere koje su donesene uveliko promijenile život, ali daju rezultate, što se može vidjeti po kretanju i trendu oboljelih. Ovo su jedine mjere koje doprinose usporavanju širenja koronavirusa i bitno je da ih nastavimo provoditi, kako osobne zaštite tako i one koje Vlada FBiH uvodi", rekao je Čerkez.

Upozorio je da je jako važno da građani, ako imaju simptome, posebno blaže, poput grlobolje, kašlja, malaksalosti, ne odlaze takvi na posao, razmišljajući da nije koronavirus.

"Jako je bitno da se obrate ljekarima unutar domova zdravlja i postupaju po pravilu koje je doneseno. Nemojte ići na posao ili u zdravstvene ustanove ako imate neke od ovih simproma", dodao je Čerkez.

Istakao je da će novih 150.000 testova kojisu nabavljeni, uz prethodnih 20.000, sigurno omogućiti daljnji kontinuitet testranja.

Načelnik Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak istakao je da se, po zaključku Predsjedništva BiH, uspostavljaju prinudni izolacijski punktovi na graničnim prijelazima koje kontroliše FUZIP.

"U roku od 48 sati taj proces će biti uspostavljen", dodao je Solak.

Kazao je da se građani pridržavaju mjera i da su nam rezultati dobri.

"Nadamo se da će ovo sve brzo proći", dodao je Solak.

Istakao je da je danas donesena mjera za poljoprivrednike koja će im omogućiti nesmetan rad na poljoprivrednom dobru na kojem gazduju.

Fadil Novalić, premijer FBiH, izrazio je saučešće porodicama koje su zbog koronavirusa izgubile svog člana, a brzo ozdravljenje poželio onima koji su oboljeli.

Građane je pohvalio što prate upute, a penzionerima poručio da će obezbijediti da penzije dobijaju na adresu ako bude pogoršano stanje sa širenjem COVID-19.

Poručio je i da ima dovoljno maski, te da se nastavlja nabavka respiratora i odijela za zdravstvene radnike. 

Na pitanje kako će novih 150.000 testova biti raspoređeni, odgovorio je da ih šalju kantonalnim zavodima za javno zdravstvo prema broju stanovnika po popisu iz 2013. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije