! / "Lijekovi za COVID moraju biti besplatni i na listi obaveznog zdravstvenog osiguranja"

22. 03. 2021. u 12:36:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

U saopštenju za javnost koje je objavio Nezavisni blok, poziva se Ministarstvo zdravstva i nadležne institucije Federacije Bosne i Hercegovine da hitno revidiraju listu lijekova obaveznog zdravstvenog osiguranja i na istu uvrste lijekove koji su postali dio svjetskih protokola za liječenje COVID-19.

Ovo je zahtjev kojeg i ljekari u našoj zemlji traže od nadležnih institucija, a trenutno stanje u kojem, teret za nabavku lijekova za COVID 19 građani moraju nabavljati i plaćati sami je nadalje potpuno neprihvatljivi i neodrživ.

Također su naveli da traže i od nadležnih institucija kantona u FBiH (osim TK koji je to završio) da hitno usklade svoje liste sa Federalnom listom, iz 2019. godine i na takav način već sada osiguraju dostupnost nekih važnih lijekova, poput lijeka Tocilizumab koji trenuno nije dostupan pacijentima u ovim kantonima samo zato što nadležne institucije tih kantona nisu usvojili propise i uskladili svoje liste sa Federalnom listom.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA