Nezavisni blok uputio poziv: Ujedinimo se u cilju spašavanja ljudskih života

0
Radiosarajevo.ba
Nezavisni blok uputio poziv: Ujedinimo se u cilju spašavanja ljudskih života
Foto: Nezavisni blok / Senad Šepić

Povodom današnje hitne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj se razmatraju mjere protiv pogoršanja situacije uzrokovane pandemijom virusa Covid-19, Nezavisni blok poziva sve političke subjekte da ostave međusobne animozitete po strani i da zajednički djeluju u cilju spašavanja ljudskih života.

Uputili su poziv i kantonima FBiH i regijama RS koji graniče sa Kantonom Sarajevo da budu solidarni i da usklade svoje mjere sa mjerama koje budu donesene u KS.

"Današnji broj umrlih od koronavirusa u SKB Mostar i povećani broj oboljelih i umrlih u entitetu RS ukazuju da mjere moraju biti koordinisane i da građani i vlasti ovih kantona i regija moraju biti međusobno solidarne u njihovom vlastitom interesu. Pokušaj lockdowna koji je pokušan ovog vikenda u Sarajevu pokazao se kao nedjelotvoran upravo zbog izostanka solidarnosti u susjedstvu a takva situacija samo pomaže u transmisiji virusa budući da se ljudi neodgovorno kreću iz mjesta lockdowna u mjesta gdje nema zabrana", navodi se u saopćenju Nezavisnog bloka.

Ističu kako međusobne opstrukcije u ovakvoj situaciji rezultiraju psihopatskom političkom trkom u broju zaraženih i umrlih. 

"Mostar postaje novo žarište, Istočno Sarajevo takođe bilježi rast zaraženih i umrlih, nije rješenje u samostalnom odlučivanju po svaku cijenu jer su ta cijena ljudski životi. Potrebna nam je hitna akcija entitetskog i državnog nivoa ali i solidarnost i zajedničko djelovanje Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog, Hercegovačko-neretvanskog i Tuzlanskog kantona, te susjednih regija u RS. Svi su to dužni svojim građanima," kaže predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije