Nezavisni blok: Vlada pod plaštom korone želi umanjiti prava radnika

Radiosarajevo.ba
Nezavisni blok: Vlada pod plaštom korone želi umanjiti prava radnika
Promo / Nezavisni Blok

Nezavisni blok je razmatrao novi tekst Zakona o radu u FBiH, koji je krajem prošle sedmice utvrdila Vlada FBiH. Na prvo čitanje odmah se uočava nepovoljan tretman prava radnika, jer ukidanjem "instituta čekanja", omogućuje poslodavcima da radnike odmah ostave bez posla, budući da poslodavac više neće biti obavezan na otkazni rok.

Nezavisni blok je ranije u parlamentarnu proceduru upućivao inicijative i rješenja za bolji status radnika, poput zahtjeva za povećanjem minimalne plate na 1.000 KM, kao i poziva kompanijama da shodno zakonu plati adekvatno rad nedjeljom i u vrijeme praznika, te smo pozivali inspekcije da prate kako rade (naročito tržni centri, ugostiteljski objekti i prodavnice) za vrijeme praznika i vikenda.

„Ne može pojava koronavirusa biti izgovor Vladi da umanjuje prava radnika. U važećem Zakonu o radu otkazni rok je mogao trajati i 90 dana u slučajevima vanrednog stanja, odnosno proglašenjem prirodne nesreće. Sada se ide na varijantu da poslodavac što lakše može otpustiti radnika u stanju prirodne nesreće.

Kada se vide kompanije poput HIFA-e i Binga, ili Premijer kladionice koji ostvaruju basnoslovne milionske dobiti, a plata radnika u tim firmama su 400-500 KM, to govori o odnosu prema sloju društva koji najviše radi i najviše privređuje. Naravno, nisu svi poslodavci u istoj poziciji – i treba brinuti o njima – ali Vlada sve što radi uglavnom slomi o leđa radnika. Nezavisni blok takva rješenja neće podržati“, izjavio je Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije