NB: Hrvatska ponovo jednostrano ugrožava interese BiH, mora se hitno reagovati

3
Radiosarajevo.ba
NB: Hrvatska ponovo jednostrano ugrožava interese BiH, mora se hitno reagovati
Radiosarajevo.ba / Nezavisni blok

Nezavisni blok pozvalo je Predsjedništvo i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine da hitno reaguju na odluku Republike Hrvatske da kamioni od preko 7,5 tona iz BiH u Hrvatsku više neće moći preći preko GP Maljevac.

Naime, Hrvatska je donijela novi Pravilnik o određivanju javnih cesta po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih vozila kroz Republiku Hrvatsku, čime je GP Maljevac izgubio vrlo važan segment teretnog saobraćaja.

"Mi ćemo u Parlamentu BiH inicirati da naše vlasti traže od Republike Hrvatske preispitivanje ove odluke, jer neophodnost teretnog saobraćaja preko GP Maljevac za tranzit vozila ili sa ili bez tereta kroz Republiku Hrvatsku, nešto je od krucijalne važnosti za Unsko-sanski kanton i državu Bosnu i Hercegovinu", poručili su iz Nezavisnog bloka.

Kako kažu, ova odluka Hrvatske će zbog troškova transporta poskupjeti njihove proizvode, naročito sa područja Velike Kladuše i USK, tako da državni organi se moraju aktivirati da zaštite interese naše zemlje.

"Ova odluka Hrvatske, bez konsulatacija sa organima Bosne i Hercegovine još je jedan dokaz loše međudržavne komunikacije i jednostranih poteza naših susjeda.

S druge strane naše vlasti su u stalnoj defanzivi i nemaju pravovremene informacije kako bi se zaštitili interesi naše zemlje", dodali u iz Nezavisnog bloka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije