Problemi na graničnom prijelazu Maljevac: Putnici čekaju i po pet sati

Radiosarajevo.ba
Problemi na graničnom prijelazu Maljevac: Putnici čekaju i po pet sati
Foto: Facebook / Granični prijelaz Maljevac

Vikendom preko graničnog prijelaza Maljevac prođe i preko pet hiljada motornih vozila, cca 14 hiljada ljudi, a da pri tome putnici znaju čekati i preko pet sati u kolonama.

Pod hitno je potrebno proširenje kapaciteta Graničnog prijelaza Maljevac i rješavanje magistralne ceste Maljevac - Krnjak, smatraju brojni putnici koji redovno putuju iz Velike Kladuše i drugih gradova i općina iz susjedne Bosne i Hercegovine.

Karlovački župan i premijer Unsko - sanskog kantona podržali su inicijativu za proširenje Graničnog prijelaza Maljevac davne 2016. godine, apsolutno ništa se od tog dana nije promijenilo po tom, za građane s obje strane granice vrlo bitnom problemu.

Koliko je ovaj magistralni pravac infrastrukturno zapostavljen dovoljno govori samo primjer od prošlog vikenda, kad su putnici iz stotina vozila satima čekali na ulaz u Republiku Hrvatsku, posebno sad u situaciji kad se zbog protuepidemijskih mjera vrši i dodatna kontrola.

Dinko Rizvić koji ažurira Facebook stranicu Granični prijelaz Maljevac, bilo i prije epidemije i to će nažalost trajati sve dok se ne napravi proširenje prijelaza.

"Dogodilo se apsolutno ništa, još uvijek je sve mrtvo slovo na papiru i samo želja korisnika Graničnog prijelaza Maljevac, kaže nam Rizvić dodajući da iako se zna da je međunarodni granični prijelaz u Maljevcu jedan od najfrekfrentnijih na državnoj granici BiH, kapacitet za toliki broj vozila nije zadovoljavajući i slobodno možemo reći da je ispod svakog europskog standarda", poručio je Rizvić.

Vikendom preko ovog graničnog prijelaza prođe i preko pet hiljada motornih vozila, cca 14 hiljada ljudi, građani znaju čekati i preko pet sati.

"Pozivamo Vladu Republike Hrvatske i Vladu Federacije BiH da u što skorije vrijeme problem Graničnog prijelaza Maljevac stave na stol i krenu s rješavanjem evidentnog problema. Tražimo da se prijelaz proširi s jedne trake za ulaz/izlaz na minimalno četiri trake za ulaz/izlaz, ali isto tako da se krene u projekt proširenja magistralne ceste Maljevac - Krnjak koja je od posebnog značaja za sve putnike", navodi se na FB stranici.

Dodaju još da je potrebno osigurati i sanitarne čvorove s obje strane državne granice na graničnom prijelazu jer je nemoguće biti pet sati u koloni da ne imati mogućnost obavljanja nužde.

"Proširivanjem Graničnog prijelaza Maljevac znatno bi se smanjilo vrijeme čekanja koje u tom slučaju u najvećim gužvama ne bi iznosilo više od jednog sata", uvjeren je Rizvić ali i više od 30 hiljada pratitelja njegove FB stranice kao i hiljade drugih putnika koji svakodnevno prometuju ovim pravcem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije