Četvorka preuzima Vladu KS odmah nakon izbora, Forto opet premijer?

22
Radiosarajevo.ba
Četvorka preuzima Vladu KS odmah nakon izbora, Forto opet premijer?
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Srđan Mandić

U Centru želimo napraviti dobar ekonomski ambijent, poručio je Srđan Mandić (Naša stranka), kandidat Četvorke na načelnika Općine Centar na današnjoj konferenciji za novinare posvećenoj pandemiji, posljedicama po ekonomiju i prijedlozima za sanaciju. 

"Ne možemo gledati da nam objekti stoje zapušteni, da budu ruševine", kazao je Mandić.

Kazao je da je Centar vrlo atraktivno područje kada je riječ o ekonomiji, ali da je je pričao s privrednicima i da su oni ojađeni i tužni zbog onosa lokalne administracije prema njima. 

"Kada su u pitanju ugostitelji, samo tri mjeseca su bili oslobođeni plaćanja zakupa, poslije toga su dobili neki rabat od 20 posto, što nije dovoljno. Moramo naći načina da im se pomogne još jedan period, tako što će biti  oslobođeni ili u kompletu ili jednog većeg dijela zakupnina", kazao je Mandić.

Kazao je da privrednici moraju osjećati pravnu sigurnost. Kao jednu od prvih stvari koju namjerava uraditi naveo je "relaksacija parafiskalnih nameta", odnosno ukidanje nekih. Najavio je i ubrzanje administrativnih procedura. 

Kazao je da lokalne zajednice nemaju puno ovlasti kada je u pitanju ekonomija te je konferenciji prisustvovao i politički direktor Nše stranke Edin Forto. 

"Vama će se danas obratiti i bivši, a nadam se i budući premije Vlade Kantona Sarajevo, kako bi smo zajedno, kao jednu cjelinu prezentirali ono što planiramo, obzirom da će se Vlada odmah nakon okončanja izbora vratiti. Četvorka će imati i na kantonalnom i na lokalnom nivou mogućnost da se uhvati u koštac s ovim problemima", kazao je Mandić. 

Forto, je podsjetio je da je BIH vrlo nisko na svim listama koje ocjenjuju lakoću poslovanja. Kako je objasnio, među zadnjima smo u Evropi i regiji.

"Mi imamo još puno posla da stignemo Makedoniju", ilustrirao je Forto. 

Kazao je da ćemo ekonomsku krizu pogotovo posjetiti na proljeće i da će ona trajati cijelu narednu godinu. 

"BiH puno teže izlazi iz kriza nego naprednija društva. Moramo reagovati brže. Sve što utiče na poslovno okruženje sada moramo uraditi, sa ovom pandemijom i krizom koja će uslijediti, to je imperativ", podsjetio je Forto. 

Kazao je da će tehnološki park na Šipu, koji se nalazi u Općini Centar donijeti hiljade radnih mjesta. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (22)

/ Povezano

/ Najnovije