Naša stranka: U Budžetu FBiH osigurano 300.000 KM za spas pčela

1
Radiosarajevo.ba
Naša stranka: U Budžetu FBiH osigurano 300.000 KM za spas pčela
Foto: Pexels / Ilustracija

U Budžetu FBiH za 2023. godinu našlo se i 300.000 KM za opremanje laboratorija za toksikološku analizu pčela. Inicijativu je podnio Damir Nikšić iz Naše stranke.

"Bosna i Hercegovina trenutno ne posjeduje niti jedan laboratorij koji vrši toksikološku analizu pčela iako je taj problem veoma čest. Samim tim ne postoji način da se utvrdi uzrok trovanja. To otežava i naplatu štete.

Opremanje laboratorija, koji bi mogao biti osnovan pri nekom od javnih univerziteta ili u sklopu Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, osiguralo bi prevenciju određenih bolesti i kvalitetnije istraživanje otrovnih supstanci te bi omogućilo i sankcionisanje lica za koja su trovala pčele.

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Smanjenjem trovanja pčela, pogotovo namjernog, povećala bi se proizvodnja meda i voća koje pčele oprašuju što bi bilo od pomoći drugim granama privrede i zaštiti okoliša", saopćeno je iz Naše stranke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije