Bus stajališta - utočišta za pčele: Hoće li Sarajevo ovo ikada dočekati?

5
F. V.
Bus stajališta - utočišta za pčele: Hoće li Sarajevo ovo ikada dočekati?
Foto: My Modern Met / Hoće li Sarajevo ovo ikada dočekati?

Dok se građani svakodnevno bore za dah, a Sarajevo proždire golema betonska aždaha u kojoj je na paklenim temperaturama sve teže upće obitavati, napredni svijet se sve organiziranije i snažnije bori za bolje uvjete života u kojima dominiraju ekološka rješenja.

Sve manje zelenih površina

Dok načelnici bh. općina, paradoksalno, bagerima ruše zelene površine ili, pak, "rješavaju" regionalna pitanja, bave se međunarodnim odnosima (!?) - umjesto da, za početak, prebroje kante za smeće u svojim sredinama, te dobijenu brojku usporede sa, primjerice, turističkim odredištima bližeg nam okruženja – moderni čovjek traži alternativna rješenja kojima će se građanima osigurati život bez smrada, smeća, zmija, uz oprane i uređene ulice, te šetališta i čist zrak...

Šta kažu iskustva iz svijeta? Donedavno su gradovi diljem naše planete građeni bez uzimanja u obzir elemenata kao što su akustično zagađenje, razine emisije CO2, zagađenje zraka ili područja namijenjena zelenim zonama. Međutim, danas su to prioritetni faktori za dobrobit građana i zaštitu okoliša. I ne samo to: oni sada čine neizbrisiv dio cjelovitih strategija urbanog planiranja.

Među najzelenijim gradovima svijeta dominira Kopehnagen, a društvo mu prave Chicago, New York, Dar Es Salaam, Auckland... Šire o ovome OVDJE.

Kako medijima često prigovaraju da samo vide probleme, bez nuđenja rješenja, red da krenemo od sebe.

Budući se, recimo, ovih dana mnogo govorilo i pisalo o konačnom otvaranju tramvajskog stajališta na sarajevskoj Otoci, a nakon što su građani u prethodnom periodu trpjeli svakodnevni kolaps saobraćaja, te, s pravom, bili ogorčeni, evo zanimljivog rješenja koje bi vlasti, svejedno s koje razine, mogli usvojiti i primijeniti.

Pročišćavaju zrak

Grad Lester u Engleskoj nedavno je pokrenuo ekološku inicijativu pčelinjih stanica.

Naime, kako su ranije pisali mediji oni su na krovove 30 autobuskih stajališta posadili divlje cvijeće i zelenilo.

Osim što su ovi krovovi idealna mjesta za pčele, prečišćavaju zrak i podržavaju biološku raznolikost grada.

Čelni ljudi ovo grada najavili su da će nastaviti sa ovim projektom i da postoji desetogodišnji plan u čijem je fokusu stvaranje ekoloških alternativa koje će poboljšati i unaprijediti biodiverzitet u samom gradu i okolini.

Planirano je da sva autobuska stajališta u ovom gradu budu oplemenjena biljkama, divljim cvijećem i zelenilom, kako bi postala utočišta za pčele. Osim toga, na sva stajališta, na koja je moguće, biće postavljeni solarni paneli za osvjetljenje grada.

Lester nije prvi primijenio ovo zaista dobro rješenje.

Ideja o ekološkim skloništima pogodnim za pčele zaživjela je još 2019. godine kada je u gradu Utrehtu u Nizozemskoj obnovljeno 300 gradskih autobuskih stajališta.

Pčele u ovom gradu dobile su oaze bogate cvijećem i zelenilom, a sve to je imalo nevjerovatan efekat na životnu sredinu, pisao je ranije Energetski portal.

Od tada mnogo gradova širom Evrope započelo je slične projekte, a sve u cilju zaštite insekata bez kojih ne bi bilo ni života na zemlji.

Šta je najavila gradonačelnica Karić?

Kada već znamo moguća rješenja, sada nam trebaju djela.

Podsjetimo, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić najavila je, primjerice, na početku mandata pokretanje važnih ekoloških projekata u Sarajevu, što je izuzetno pohvalno.

Održana utrka

Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Održana utrka "Trčim,uživam reciliram"

"Sarajevo će, kao što sam to najavila na samom početku, pokrenuti važne ekološke projekte koji će ovaj grad učiniti ambijentom ugodnog življenja i jedinstvenom turističkom atrakcijom, istakla je ona.

Čišćenje i uređivanja korita Miljacke nazvala je ranije generacijskim projektom.

"Prioritetan, strateški važan i generacijski projekat je čista rijeka Miljacka i globalno podizanje ekološke svijesti stanovništva. Počelo je uređenje i čišćenje korita rijeke Miljacke, što i jeste gradska nadležnost" , kazala je Karić.

Prepoznajući stratešku opredijeljenost gradonačelnice Karić, ali i nasušnu potrebu za zelenijim Sarajevom, pojedini građani su ovih dana gradonačelnici Karić uputili otvoren prijedlog, poruku da se naprave prvi značajniji koraci u tom smislu.

"Naša gradonačelnica je jednom izjavila da će uz nju procvjetati grad jer voli cvijeće. Evo fantastičan prijedlog", napisala je jedna Sarajka na vijest iz Lestera.

Naravno, ovo nije smo prijedlog gradonačelnici Sarajeva, već svim načelnicima općina, predstavnicima vlasti Kantona Sarajevo, resornim federalnim i državnim tijelima diljem naše zemlje.

Vrijeme da se počne raditi za zelenije Sarajevo, za zeleniju i bolju Bosnu i Hercegovinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije