Naša stranka: Skrnavljenje spomenika na Kazanima je zločin iz mržnje

12
Radiosarajevo.ba
Naša stranka: Skrnavljenje spomenika na Kazanima je zločin iz mržnje
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Spomenik na Kazanima

Tužitelj Tužilaštva KS vandalski čin na Kazanima okaraterisao je kao krivično djelo "Oštećenje tuđe stvari". Iz Naše stranke poručuju da je ovo zločin iz mržnje, i da kao takav treba biti klasificiran.

"Nezavisnost u djelovanju policijskih i tužilačkih organa na svim nivoima u Bosni i Hercegovini, princip je kojeg se Naša stranka uvijek i bezuslovno pridržavala i maksimalno ga podržavala. Pravednost, nepristrasnost i profesionalizam u djelovanju ovih institucija, od momenta saznanja o počinjenom krivičnom djelu, pa sve do kraja procesuiranja njegovih izvršilaca, ključni su elementi koji određuju nivo povjerenja društva u to da ih država hoće, može i zna zaštititi.

Uvažavajući činjenicu da je najbitnije da izvršioci  budu što prije identifikovani, pronađeni i procesuirani, neprijatno smo iznenađeni kvalifikacijom pod koju je nadležno tužilaštvo podvelo ovaj zločin - Oštećenje tuđe stvari, bez pominjanja generičkog pojma - Zločin iz mržnje.

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Lokalitet Kazana simbolizira mjesto zločina, na kojem su pripadnici Armije BiH, koju su većinski činili Bošnjaci, ubili najmanje 30 ljudi među kojima su preovladavali nebošnjaci. Ta činjenica, skrnavljenje spomenika podignutog na tom lokalitetu, tim žrtvama daje nam za pravo da zahtijevamo da se taj čin podvede pod generički pojam - Zločin iz mržnje", poručuje Dragan Mioković, zastupnik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije