Benjamina Karić objavila video: 'Šteta na spomeniku na Kazanima sanirana je u roku od 24 sata'

6
Radiosarajevo.ba
Benjamina Karić objavila video: 'Šteta na spomeniku na Kazanima sanirana je u roku od 24 sata'
Foto: Kolaž / Sanacija spomenika na Kazanima

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić objavila je na društvenim mrežama video sanacije spomenika na Kazanima kojeg su prije dvije noći oskrnavili nepoznati vandali.

Objavu gradonačelnice prenosimo u cijelosti:

"Šteta na spomeniku u Kazanima sanirana je u roku od 24 sata.

Konaković razgovarao sa princom Faisalom, šefom diplomatije Saudijske Arabije

Konaković razgovarao sa princom Faisalom, šefom diplomatije Saudijske Arabije

Nadam se da će svi spomenici u Bosni i Hercegovini, koji su vrlo često na meti neljubaznih ljudi, biti popravljeni i očuvani istom brzinom.

Sarajevo poštuje i pamti", napisala je Karić uz video.

Podsjetimo, prije dvije noći uništen je spomenik ubijenim građanima Sarajeva na Kazanima.

Nenad Nešić obišao Kazane: "Sramotni, prijeteći grafit, zlodjelo nad nevinim dušama"

Nenad Nešić obišao Kazane: "Sramotni, prijeteći grafit, zlodjelo nad nevinim dušama"

Vandali su crvenim sprejom napisali 'Živi Caco u nama. 10 br'.

Spomenik na Kazanima čine dvije granitne ploče. Na vertikalnoj ploči je ispisano "Spomen-obilježje Kazani (1992-1994) Zauvijek ćemo se, s tugom i poštovanjem, sjećati naših ubijenih sugrađana", kojeg potom prati spisak imena 17 žrtava koje su identificirane nakon ekshumacije iz jame.

Kazani su bili mjesto gdje su vojnici Desete brdske brigade Armije RBiH, pod komandom Mušana Topalovića Cace, mučili i ubijali ljude, mahom srpske nacionalnosti, među kojima su neki i sami bili pripadnici Armije RBiH.

Predsjedništvo BiH je 26. oktobra 1993. godine naredilo Vojno-policijsku akciju "Trebević 2" u kojoj se trebao uhapsiti Topalović i Ramiz Delalić Ćelo, koji su se smatrali odmetnicima iz Armije RBiH. Delalić se predao, dok je Topalović likvidirao devet vojnika i policajaca poslanih da ga uhapse. Pri pokušaju bijega nakon hapšenja i Topalović je ubijen. Njegovi su ostaci ležali u NN grobnici, da bi 1996. bili prebačeni na groblje Kovači na kojem je sahranjen i Alija Izetbegović, a na dženazi je prisustvovalo više od 10.000 ljudi.

Za zločine na Kazanima osuđeno je 14 pripadnika Armije RBiH na zatvorske kazne od 10 mjeseci do 10 godina. Svima je suđeno za "svirepa ubistva", dok je jedino Samir Bejtić optužen za ratne zločine.

/ Anketa

Da li na spomeniku na Kazanima treba pisati ko je počinio zločin?
Rezultati

Iz jame na Kazanima nakon rata su, u više ekshumacija, izvađeni posmrtni ostaci 23 žrtve, od kojih je 15 identifikovano, a prema podacima Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH), riječ je o pet žrtava ženskog spola i deset muškog, starosti od 27 do 66 godina. Dvije žrtve su ukrajinske nacionalnosti, dvije hrvatske, jedna žrtva bošnjačke nacionalnosti i deset žrtava srpske nacionalnosti.

Šteta na spomeniku na Kazanima je sanirana u roku od 24 h. Nadam se da će svi spomenici u Bosni i Hercegovini, koji su vrlo često meta nedobronamjernih biti jednakom brzinom popravljani i čuvani. Sarajevo poštuje i pamti.

Posted by Benjamina Karić rođ. Londrc on Saturday, September 30, 2023

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije