Naša stranka o aferi Mustafe Ružnića i stanju u zdravstvu: Manipuliralo se...

0
Radiosarajevo.ba
Naša stranka o aferi Mustafe Ružnića i stanju u zdravstvu: Manipuliralo se...
Foto: Naša stranka / Vildana Alibabić

Na vanrednoj sjednici Skupštine Unsko-sanskog kantona usvojena Odluka o privremenom finansiranju Zavoda zdravstvenog osiguranja ovog kantona, čime je omogućena isplata plate zdravstvenim radnicima.

Međutim, aktuelna Vlada USK i dalje nema podršku većine u Skupštini za usvajanje drugih materijala, a njenu kredibilnost uzdrmala je i afera sa snimkom premijera Mustafe Ružnića na kojem govori kako namjerava uvesti vanredno stanje i raspustiti Skupštinu.

Tim povodom oglasila se zastupnica Naše stranke Vildana Alibabić u nastavku saopćenje prenosimo u cijelosti:

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

„Danas se potvrdilo da plaća zdravstvenih radnika ni dana ne bi kasnila da smo u decembru razmatrali odluku o privremenom finansiranju Zavoda zdravstvenog osiguranja kako je to rađeno ranijih godina. Zašto nismo, odgovor znaju oni koji su osmislili ovu krizu. Svima je sada jasno da je ova kriza namjerno proizvedena.

Manipuliralo se egzistencijom zdravstvenih radnika kako bi se u mrežu samilosti ili straha ulovio neki zastupnik, da pod strašnim pritiskom građanskog nezadovoljstva glasa za budžet i ostale dokumente ponuđene na prošloj sjednici. Da je opozicija podlegla tom pritisku, uvjerena sam da Skupština do izbora ne bi imala ni dva zasjedanja.

Odavno upozoravamo kako je cilj NES-a i premijera Ružnića da ukine parlamentarizam i skupštinsku kontrolu rada Vlade. Premijer je danas potvrdio da je njegov glas na snimku koji kruži društvenim mrežama, ali da se radi o razgovoru iz 2020. godine.

Tim gore po njega! Ako to i jest bilo tada, u situaciji kada je čitav svijet bio u ogromnom strahu zbog nepoznanica oko pandemije, kada sam ja kao opozicionarka glasala za vladin prijedlog budžeta kako bi sredstva bila operativna u tako neizvjesnim vremenima, premijer je ležerno trljao ruke i podlo se smijuljio jer mu vanredno stanje pruža priliku da prenese nadležnosti Skupštine na Vladu. To samo pokazuje da je ovladavanje budžetom i njegovo trošenje u svrhu kupovine glasova jedina politika NES-a.

Danas su odahnuli zdravstveni radnici, ali već za desetak dana može kasniti plaća drugim budžetskim korisnicima. Ova Vlada, koja ne može osigurati većinu u Skupštini, ima instrument ucjene – to su budžetski korisnici. Ako će opozicija usvajati materijale samo da ne bi kasnile plaće budžetskih korisnika, pritom znajući da su ti materijali loši, a ljudi koji će ih izvršavati još lošiji, onda nam ne trebaju ni vlada, ni skupština, ni pozicija, ni opozicija, ni izbori.

Vlast, ali i javnost moraju shvatiti da svrha postojanja kantona nisu budžetski korisnici. I kanton i budžet i budžetski korisnici postoje zbog građana. Zbog građana koji pune taj budžet kako bi imali kvalitetne javne usluge i dobar životni standard. A nemaju ni jedno ni drugo, i zbog toga masovno odlaze iz zemlje. Međutim, ovu vladu to ne brine. Ovu vladu brine samo kako da dobije budžet u ruke i nastavi kupovati glasove.

Naša stranka kao izlaz iz ove situacije vidi u pokušaju formiranja manjinske vlade koju bi činile lijeve i liberalne političke opcije, a za koju postoje konkretna obećanja da će imati neophodnu podršku u Skupštini. Druga opcija je formiranje vlade krajiškog jedinstva ili spasa, u kojoj bi učešće uzela većina stranaka koje participiraju u Skupštini. Svaku od te dvije opcije bismo podržali, ali Vladu u kojoj NES ima dominantnu ulogu ni pod koju cijenu“, navela je zastupnica Alibabić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije